9 augustus 2009

Ding 8 - Online werken: handig, handig... handig! #23ad

Laten we mekaar nou niet langer voor de gek proberen te houden: online werken is here to stay.

Tuurlijk, Google Docs en soortgelijke pakketten hebben nog wat probleempjes als we kijken naar echt serieus gebruik. Misschien is de beveiliging nog niet goed geregeld, misschien is archivering nog een punt van zorg, misschien is het aantal functionele mogelijkheden nog enigszins beperkt, maar voor de rest is het gewoonweg prachtig hè! Zonder software te installeren of te updaten heb je toch online alle kantoortoepassingen bij de hand: tekstverwerker, spreadsheets, presentaties, kalenders en you name it of het is er.

Gebruik ik Google Docs? Natuurlijk. De kernclub van Archief 2.0 werkt via Google Docs gezamenlijk aan studiedagen, aan artikelen, we houden er de financiën in bij en zo nog wat zaken. Ook heb ik op deze manier samengewerkt rond het ontwikkelen van de cursus 23 Archiefdingen en nu houden de coaches daar de voortgang in bij. Ik gebruikte het in het verleden om statistieken van virtueel inlichtingenwerk in bij te houden en ik gebruikte het laatst nog om m'n vakantieplanning en -informatie in te zetten. Handig, zo'n online plekje waar je ook vanuit de States bij kunt en wat je bovendien kunt delen met anderen, die daar belang bij hebben. Handig nog voor talloze andere dingen, die ik niet heb genoemd. Kortom, gewoon handig dus. Handig!

En als dingen handig zijn, dan vinden ze hun weg wel. En naarmate het serieuze, professionele gebruik ervan toeneemt, worden al die problemen - zeg liever onvolkomenheden - wel opgelost.

Maar je kunt het in je archief nu ook al gebruiken hoor, als je zou willen. Google Apps Standard is de gratis (!) oplossing voor non-profitorganisaties, het onderwijs en zo en da's al een compleet pakket, wat je zomaar mag opstarten. Loopt in onze sector nog niet echt storm, want het is eng. Maar los van Google's software gaan we sowieso de online richting uit.

Nu al is virtualisatie het toverwoord. Je mooie desktopcomputer wordt alsnog steeds meer een domme terminal, die al z'n orders van het hoofdkwartier krijgt. Afdelingen ICT rollen nieuwe applicaties uit alsof het geen moeite kost en ook de rest van het beheer gaat van een afstandje. Dat proces zet zich straks wel voort naar de online wereld buiten de muren van ons eigen serverpark. Nu nog eng, straks heel handig. Ik kan me nog de dag herinneren, dat in de gemeente Waalwijk ICT'ers alle computers fysiek langsgingen om een extra icoontje op het bureaublad te zetten. Dat willen we toch niet meer hè? Nee... Hoe meer afstand, hoe beter.

En da's maar goed ook, want je moet niet altijd meer naar je werk willen gaan om te werken. Ook de studiezaalmedewerkers van het BHIC beginnen al heel zachtjes te denken en te merken en te voelen, dat ze straks wel gedeeltelijk thuis kunnen blijven... maar toch al hun werkzaamheden kunnen uitvoeren. Ook thuis kun je immers gewoon bij al je documenten hoor en e-mail was al lang geen probleem meer. Zelfs alle applicaties zijn thuis al te benaderen en natuurlijk hoef je voor werkzaamheden als forumbeheer of inlichtingenwerk ook de deur niet altijd uit. Natuurlijk, als je in de archieven moet duiken, dan is de gang naar het depot wel handig, maar een enkel stuk is snel gescand en gemaild en voor de communicatie hebben we al de telefoon, e-mail en chat. Het komt, het komt...

Iets als Google Docs laat dus maar één facet zien van een veel bredere ontwikkeling van steeds meer online en op afstand werken, waar je maar bent, wanneer je maar wilt, wat je maar nodig hebt. En da's handig, zeker in combinatie met een privéleven.

Nou, genoeg getypt - ik ga terug naar dat privéleven. Vooralsnog houden wij het dus nog gewoon maar even bij het gezamenlijk online werken aan tekstdocumentjes en zo. Volgende halte: Google Wave ;-)

3 opmerkingen:

  1. Ik ga lekker de advocaat van de duivel spelen.
    Thuiswerken is prachtig, ik doe het zelf al jaren stiekum. Maar voor de organisatie brengt het wel problemen cq. verplichtingen met zich mee. Je begrijpt het al, het gaat hierbij over de ARBO-wetgeving die wil dat medewerkers een goede, gezonde werkplek hebben.
    Binnen onze stichting levert dat al reuring op, hoe gaat het BHIC daarmee om?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Luud: Ik geloof dat wij nog niet in die 'fase' zijn aanbeland. Wij proeven nu eigenlijk net wat van thuiswerken. En als we daaraan gewend zijn (en het begint grote, structurele vormen aan te nemen), begint het 'gezeik' pas! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. N.a.v. Google Apps... Bibliotheek Maasland werkt er al een tijdje enthousiast mee en is er in de Automatiserings Gids van 5 september 2008 over geïnterviewd.

    Op de Bibliotheek 2.0 Ning is een discussie aan gewijd over het gebruik van Google Apps in (openbare) bibliotheken.

    En Google Waves ... laat maar gauw komen! Ben reuze benieuwd!

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.