4 augustus 2009

Dingen 6 en 7 - Flickr en het nut voor archieven #23ad

Pastoor  in Rijkevoort

De vakantie zit er weer op en posts over Amerika maken dus weer plaats voor posts over 23 Archiefdingen. Het aangename voor het nuttige inruilen, zeg maar.

En de volgende twee dingen, die ik nog moest doen, gaan over Flickr. Ik heb over Flickr in het verleden natuurlijk al heel wat geschreven. Niet alleen over de vele kansen die het online delen van foto's biedt, maar ook over de schaduwkanten, de alternatieven of gewoon over grappige voorvallen.

Het persoonlijke nut van Flickr was voor mij vooral het delen van mijn vakantiefoto's met het thuisfront. Vanaf heden ben ik dan vooral geïnteresseerd in het zakelijke nut: wat kunnen we er als archieven mee?

Ik zal gedeeltelijk een antwoord geven op die vraag, simpelweg door op te sommen wat ik in de loop der tijden al voor leuke toepassingen ben tegengekomen:

  • Nationaal Archief stelt regelmatig nieuwe foto's beschikbaar, die verband houden met actuele onderwerpen.

  • Brabants Historisch Informatie Centrum gebruikt Flickr als showcase bij de lokale geschiedenisboekjes op haar website voor alle gemeentes in haar werkgebied.

  • Tresoar brengt uiteenlopende collecties onder de aandacht, zoals bijbelprenten en luchtfoto's.

  • Regionaal Archief Tilburg deelt op dit moment foto's van evenementen en oefenmateriaal bij een paleografiecursus.

  • Erf-goed.be gebruikt Flickr en Flickrmap om het waardevolle erfgoed in Vlaanderen te documenteren, in kaart te brengen en te ontsluiten via het internet.

  • Picture Australia van de National Library of Australia schakelt het publiek in bij het opbouwen van de nationale fotodatabase van Australië door het toevoegen van foto's aan drie speciale groepen in Flickr (People, places and events, Ourtown en Re-Picture Australia) waaruit de bibliotheek vervolgens foto's selecteert en opneemt in haar collectie. Een schitterend voorbeeld van Acquisitie 2.0!

  • PhotosNormandie van de Archives Normandie 1939-1945 in Frankrijk schakelt het publiek in bij het verbeteren van beschrijvingen van foto's van de landing in Normandië.

  • Genealogiedomein.nl stelt via Flickr genealogische bronnen uit de archieven in de regio Achterhoek beschikbaar.

  • Sommige onderzoekers delen door hen gemaakte foto's van bronnen uit archieven, zoals Luud de Brouwer voor bronnen van de Oisterwijkse schepenbanken en Yvette Hoitink voor uiteenlopende foto's, zoals scans van Amerikaanse genealogische bronnen en foto's van grafzerken.

Er zijn nóg enkele Nederlandse archiefinstellingen actief op Flickr:


Dan zijn er ook nog groepen actief op Flickr, die al dan niet losstaan van instellingen:

  • Flickr The Commons is niet een zuivere groep, maar een initiatief van Flickr in samenwerking met de Library of Congress om binnen Flickr erfgoedinstellingen een bijzondere plaats te geven, vooral omwille van de unieke aard van hun collecties, waarin veel foto's kunnen voorkomen waarvan de rechthebbenden onbekend zijn. Deelnemende instellingen schakelen vooral het publiek in bij het beschrijven en taggen van de foto's.

  • Flickr Commons is een zeer actieve groep, die als een soort fanclub fungeert bij Flickr The Commons. Leden leggen vooral veel verbanden tussen de verschillende fotocollecties online.

  • The Great War Archive Flickr Group is een voortzetting op Flickr van een webproject van de Oxford University waarin het publiek gevraagd wordt om foto's van de Eerste Wereldoorlog aan de groep toe te voegen. Mooi voorbeeld van online acquisitie.

  • ArchivesOnFlickr is een groep waaraan archiefinstellingen foto's of scans van archiefstukken kunnen toevoegen.

  • Archives & Archivists on Flickr is een groep waaraan eigenlijk iedere archiefinstelling of individuele archivaris foto's kan toevoegen, natuurlijk van archiefstukken, maar bijvoorbeeld ook van evenementen.

  • Funny Photos From the Archives is een groep waaraan archiefinstellingen grappige foto's uit hun collecties kunnen toevoegen.

  • Nederland van vóór 1920 is een groep voor Nederlandse foto's en picturale levensverhalen van meer dan 85 jaar oud.

  • Looking Into the Past is een groep waaraan foto's worden toegevoegd waarin oude met nieuwe foto's op de een of andere, vaak bijzondere manier worden gecombineerd. Erg mooi!

  • World War II Vintage Photos is een groep waaraan iedereen foto's over de Tweede Wereldoorlog kan toevoegen.

  • Toen & Nu is een groep waarin oude foto's van de Tweede Wereldoorlog met nieuwe foto's worden vergeleken.

Aanvullingen op deze lijst? Graag! :-)

Ik besef nu trouwens, dat we als BHIC vooral ook meer gebruik moeten maken van die groepen. En natuurlijk hebben wij ook veel foto's en scans van klanten, die we zo online kunnen gooien (alhoewel daar vast weer meer haken en ogen aanzitten dan ik nu voorzie).

Anyway, als uitsmijter nog een wat ouder artikel, over hoe bibliotheken Flickr gebruiken, dat desondanks een beetje als inspiratie diende voor deze blogpost.

6 opmerkingen:

  1. @Ton: Ja, leuk! En via-via kom je dan weer bij Uncle Jerry's Photo Restoration Group, waar iedereen z'n foto's ter 'restauratie' kan aanbieden. Groepsleden gaan dan enthousiast met Photoshop aan de slag, met schitterende resultaten!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goeiedag, ik had deze oude posts nog niet eens gezien. Maar wat een mooie opsomming heb je gedaan. Misschien goed om alle groups en organisaties die je noemt, ook als contact / group op te nemen in het Flickr account van de cursus. Kan misschien ook iemand anders doen die dit leest... Ik zal er wel een stukje over schrijven opde blog.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @23 Dingen: Goed idee, voor als ik weer thuis ben! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. In het lijstje van archieven die actief zijn met Flickr ontbreekt het Noord-Hollands Archief

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @Marcel: Klopt, en die link ontbrak ook in mijn Delicious. Daar heb ik hem nu bijgezet. (Deze blogpost houd ik niet meer bij, want dat is geen doen ;-))

    Ik ben er trouwens over aan het nadenken over hoe we met z'n allen dit soort lijstjes kunnen beheren. Wordt een project in de ArchiefWiki.

    Bedankt voor je reactie!

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.