4 oktober 2009

Ding 16 - YouTube #23ad

Een kort verhaal dit keer. Waarom? Omdat het nut van YouTube ook voor archiefdiensten inmiddels nogal duidelijk is gebleken. Dat hebben we niet alleen op het BHIC bewezen - zie hier en hier voor berichten over onze pilot - maar het wordt eigenlijk dagelijks bewezen. Vooral het kanaal van Beeld en Geluid mag er zijn, maar op regionaal niveau krijgen de collega's van het Regionaal Archief Tilburg op YouTube zeker mijn complimenten voor de manier waarop ze met YouTube omgaan.

Ik hoop dat we op het BHIC ook meer filmpjes via YouTube beschikbaar gaan stellen. Dat was ook het idee in eerste instantie voor onze lokale pagina's, maar gaandeweg de rit werden dat gewoon Flash-filmpjes. Kan ook.

Kan allebei. We hebben die dingen nu toch digitaal, dus waarom niet gewoon meteen voor een dubbelbreed publiek wegzetten? Ik zal er binnenkort weer eens over beginnen...

Wel leuk: in een andere applicatie, die we aan het maken zijn, worden filmpjes van YouTube geƫmbed in Google Maps, samen met foto's van Flickr en verhalen op onze website.

Maar goed, wordt hopelijk vervolgd...

4 opmerkingen:

 1. Dank Christian. Het is ook geweldig om telkens weer een filmpje te her-ontdekken dat doet doet wat film bij kan uitstek doen: een tijdsbeeld neerzetten. En YouTube is toch wel een heel laagdrempelige manier van publieksbereik; in een vloek en een zucht hebben honderden de beelden gezien!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Mirjam: Mooi! Ik kan me trouwens nog goed herinneren hoe ik met jou, tijdens de pauze van een 'internationaal congres' in Breda georganiseerd door de Archiefschool (dat, ondanks de aankondiging, helemaal niet over Web 2.0 bleek te gaan) flink heb gepraat over Web 2.0 en vooral de mogelijkheden van YouTube. Niet dat ik de 'aanstichter' ben van een en ander, maar het is altijd goed om te zien hoe makkelijk en goed dergelijke dingen in de praktijk uitpakken. Dat stemt een mens vrolijk! Keep up the good work!! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ... "een andere applicatie die we aan het maken zijn"... dat klinkt heel geheimzinnig! Krijgt de buitenwereld hier ook 's een glimp van te zien???

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @23 Dingen: Zowel op mijn blog als via Twitter heb ik over die 'geheimzinnige' applicatie al meermaals wat gezegd. Het wordt een applicatie waarmee we oude kaarten in Google Maps projecteren en daarop foto's vanuit Flickr, video's vanuit YouTube en verhalen vanaf onze website (laten) zetten. Voor wat betreft de foto's kunnen ook klanten namelijk direct meedoen, voor wat betreft video's en verhalen indirect.

  En natuurlijk, zodra er iets van een testversie is, laat ik dat via m'n blog weten, zoals ik eigenlijk altijd alles al in een vroeg stadium laat zien. Dat onder het motto: goed voorbeeld doet misschien goed volgen. Helaas valt dat vaak tegen... maar ik blijf optimistisch.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.