6 december 2009

Ding 22 - Archief 2.0 is here to stay! #23ad


Tja, een ding over Archief 2.0... Wat moet ik daar nog over zeggen? Ik schreef voor deze cursus de tekst bij het ding en richtte het gelijknamige netwerk op, "I have the t-shirt", zouden de Amerikanen zeggen, en de drinkmok heb ik trouwens ook.

Archief 2.0 - heb ik het al eens gezegd? - gaat niet over nieuwe techniek, maar over een andere houding, een nieuwe state of mind dus. Ik betrap mezelf er nog te vaak op, dat ik 'oud denken' bezig. Wat betreft dat nieuwe denkraam is bewustwording dus belangrijk. Scherp blijven op je eigen denken, doen en laten ook. Er is - en dat klinkt misschien vreemd - geen cursus voor om het stap voor stap te leren, want je moet het uiteindelijk zelf doen.

Bij Ding 9 typte ik eigenlijk mijn visie al uit: it's all about communities

Die blogpost staat nog steeds als een huis wat mij betreft. Maar om daadwerkelijk de goede kant op te kunnen moeten we vervolgens wel allemaal meedoen. Nou ja, de meesten van ons dan. Ik ben er namelijk heilig van overtuigd dat dit veranderingsproces alleen slaagt als niet alleen de bazen het zelf zeggen, maar ook de ondergeschikten het zelf willen. Zij vooral moeten doordrongen zijn van het nieuwe denken over dingen als archiefbeheer, archiefdienstverlening en zo meer.

We moeten het doorleven.

Plaatje

6 opmerkingen:

 1. Lead the way!

  Aan jou zal het zeker niet liggen Chris!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Luud: Aan jou ook niet, dus we zijn al met z'n tweetjes! Nog even, en dan bouwen we er een Ning omheen... Oh nee, die is er al! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja heel vreemd om hier een stukje over te schrijven, en om op te commenten :-)
  Overigens... misschien wel leuk om hier het Handboek communities nog even te tippen. Of hier de gratis PDF versie van het boek.

  Of zetten we het als hardcoded bij het Ding over sociale netwerken?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja, ik wist echt niet wat ik er nog voor zinnigs over zou moeten schrijven. Herhaling is goed, maar niet iedere dag...

  Het handboek Communities lijkt me een goede tip voor bij dat Ding, maar dan als extra leestip. Stond al op m'n lijstje! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Chris Misschien een kleine aanpassing: (…) als niet alleen de ‘bazen’ het zelf doen, maar ook de ‘ondergeschikten’ het zelf willen. Overigens heb ik wel eens het idee dat ontwikkelingen in verband met het Nieuwe (denken) Werken minstens net zo vaak bottom-up als top-down tot stand komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Ton: Ik denk dat het initiatief tot dergelijke veranderingen vooralsnog erg afhankelijk is van de inzet van individuele personen, die hetzij aan de top kunnen zitten, hetzij onderaan de ladder kunnen staan, hetzij daar ergens tussenin zullen zweven. En dan hangt het dus van je invloed af in hoeverre je idee├źn verder de organisatie inkomen, waarbij invloed niet volledig samenhangt met je positie, maar een hogere positie wel helpt daarbij.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.