1 december 2009

Nationaal Archief start ook chat-pilot


Vanaf vandaag kun je ook met onze nationale archiefdienst chatten. Goed voorbeeld doet goed volgen! ;-)

Maar serieus, het hing daar ook al een tijdje in de lucht, die chatfunctie. Dit zeggen ze erover op hun eigen website:

Met deze pilot hopen wij meer inzicht te krijgen in de wensen en behoeften van de digitale bezoeker. Vinden onze bezoekers chatten met het Nationaal Archief een nuttige aanvulling op het bestaande pakket aan communicatiekanalen? Welke vragen worden er gesteld bij chatten? Wijken deze vragen af van de vragen die telefonisch of per e-mail gesteld worden? Bereik je door te chatten ook andere publieksgroepen? Kunnen veel vragen die via chat of telefoon binnenkomen niet opgelost worden door betere navigatie op de website?


Voorlopig is de chat wat verdekt opgesteld, namelijk op de pagina met contactgegevens... en dan ook nog in het zwart! Misschien is zo'n low profile begin niet slecht voor het Nationaal Archief. Wie weet wat die zich anders op de hals halen? Aan de andere kant mis je nu de mensen met een vraag, die voor die vraag níet speciaal op zoek gaan naar contactgegevens om een e-mail of zo te sturen om vervolgens weer op een antwoord te gaan zitten wachten. Mensen dus die gewoon direct een antwoord willen. Mensen dus voor wie de chatfunctie misschien eigenlijk wel bedoeld was...

Maar goed, je moet ergens beginnen en het starten van deze pilot is niet zomaar iets! Ik ben benieuwd naar de resultaten en ben dan ook erg blij te lezen dat in februari 2010 de pilot wordt geëvalueerd en de bevindingen bekendgemaakt. Kennis delen: daar worden we allemaal beter van.

De pilot duurt twee maanden en gedurende die maanden is de chat op enkele dagdelen geopend. Welke dagdelen het zijn - ik begreep dat er een rooster is gemaakt - dat staat er echter niet bij. Gewoon proberen dus!

En voor de collega's aldaar: succes!! :-)

Plaatje

3 opmerkingen:

 1. Prima zo! Geweldig plaatje trouwens, ik houd van die stijl :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoewel ik de pilot ook vanaf de zijlijn bekijk (dat had je zeker niet verwacht hè, haha) kan ik je melden dat er de komende periode op verschillende manieren zal worden gepilot: verschillende tijdstippen, op verschillende plekken op de site, etc. We hopen zo een beeld te krijgen hoe we chat straks bij NA4all het beste in kunnen gaan zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Edwin: Ik ook! Zeker als het nog beweegt ook... haha!

  @Petra: Aha! Ja, dat zei de site er allemaal niet bij hè. Ben onverminderd benieuwd naar de pilot! :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.