11 april 2010

Eindhovense Olympiërs in eigen verhalenbank


Ook het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven is een eigen verhalenbank gestart. Het is nog een pilot en wel over de Olympiërs uit Eindhoven en omstreken.

De site bevat al een goed aantal verhalen, zoals over Paul Haarhuis, de enige in het rijtje die mij echt bekend voorkwam - als Olympiër trouwens niet al te succesvol geweest. Maar ook over Piet de Brouwer, de eerste Eindhovense sporter die aan de Olympische Spelen deelnam. Hij behaalde in 1920 te Antwerpen al meteen een gouden medaille met het Nederlands team op het handboogschietonderdeel "bewegend vogeldoel 28 meter".

Het geheel doet nog echt als een pilot aan. De standaardsoftware is duidelijk nog niet omgezet naar de eigen huisstijl, de interface is voorlopig maar deels in het Engels gelaten en zo meer. Maar het publiek wordt van harte uitgenodigd te reageren op de verhalen en de bank. En zo hoort het: niet eerst alles tot in de puntjes willen verzorgen, maar gewoon gaandeweg ontwikkelen.

Meest merkwaardig vind ik overigens nog dat het commentaar bij de verhaaltjes voor publicatie gemodereerd wordt. Ik vraag me dan altijd af: welke stormvloed van ongepaste berichten verwachten mensen eigenlijk? En waarom - zeker als het een pilot is - niet gewoon even afwachten hoe het gaat als je een en ander eerst eens volledig openzet?

Als je ramen en deuren 's morgens al dichthoudt, zul je nooit van dat lekkere ochtendzonnetje genieten... Hoe kijken jullie tegen moderatie aan?

Maar ik ben benieuwd naar de volgende onderwerpen hoor. Makkelijk genoeg, want rss is al beschikbaar. Mooi!

Plaatje

2 opmerkingen:

 1. Hi Christian,
  Enige vorm van moderatie lijkt mij wel nuttig, anders kan je website/forum in korte tijd verworden tot een trollengrot waar niemand meer serieus gebruik van wil maken (zie issue laatst bij HP/detijd, linkje nu even niet bij de hand). Dat kan best moderatie achteraf zijn (reacties direct publiceren, indien nodig achteraf verwijderen), dat lijkt mij in de meeste gevallen ruim voldoende. Je hebt dan wel anti-spam maatregelen nodig. Volgende maand laat ik je zien hoe wij dat bij het NA hebben ingericht.
  groet, Albert

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Albert: Natuurlijk, achteraf modereren is altijd nodig. En spam moet direct worden verwijderd, zo mogelijk vantevoren al worden tegengehouden. Ben benieuwd inderdaad hoe jullie dit gaan aanpakken.

  Aan trollen heb ik ook een broertje dood, maar individuele reacties modereren is altijd lastig. De grens tussen ontoelaatbaar, onwenselijk en een andere mening toegedaan zijn zorgt soms voor vertroebeling van het beoordelingsvermogen.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.