23 juli 2010

Vrijdagavond cabaret: Wereldrecord


Na gedurende de kinderjaren verslingerd te zijn geweest aan Urbanus ben ik inmiddels wat cabaret betreft verknocht geraakt aan een andere Belg: Wim Helsen

De paar shows die ik van hem in het theater zag heb ik daarna nog regelmatig teruggezien op de televisie. Wim Helsen vind ik gewoonweg geniaal in de manier waarop hij zijn absurde werkelijkheid op ernstige wijze verkoopt aan het publiek en tussendoor links en rechts herhaaldelijk afdwaalt. Als je serieus onzin aan de man kunt brengen om vervolgens doelbewust je eigen wereld en die van de ander in te laten storten, dan mag je blijven van me.

Precies hoe absurd Wim Helsen kan zijn laat hij misschien wel het beste zien als De Generaal wanneer hij de dvd "Mannen met Vaste Lasten" van Van Muiswinkel en Van Vleuten inleidt. Als theaterprogramma vind ik wat dat aangaat Bij mij zijt ge veilig uit 2005 de top.

Awel, desondanks geen fragment uit een theaterprogramma dit keer, maar uit een televisieprogramma. Want Wim kreeg bij Canvas de kans om een wekelijks programma te maken: Het Programma van Wim Helsen. Acht weken lang maakte hij kennis met bijzonder gewone mensen, die steeds in een kamertje op hem wachtten tot Wim de deur opendeed. Deze gasten hadden zich vantevoren door middel van het insturen van een filmpje via internet opgeven en door het publiek was vervolgens gestemd op deze inzendingen. Enfin, het programma loopt inmiddels niet meer.

Maar er staan gelukkig nog flink wat ontmoetingen online, zoals met Bert en Thomas van mini-ping-pong-club "Het Paletje", die live het wereldrecord mini-ping-pong wilden verbeteren in Wim's programma. Of het nu gespeeld was of niet, ik kwam vervolgens niet meer bij van het lachen! En let vooral op de troostende woorden van Wim.

Meer filmkes vind je hier, maar natuurlijk ook op YouTube, eveneens van zijn theaterprogramma's.

Misschien over Urbanus later nog eens meer. Zo leer ik zojuist pas dat hij lang onder de naam "Urbanus van Anus" optrad...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.