24 augustus 2010

Reisverslag van Abraham de Veer Lewe van Aduard


Vandaag stuitte ik op het reisverslag van Abraham de Veer Lewe van Aduard. Abraham was adelborst 1e klas op het linieschip De Zeeuw, dat in 1834 een reis maakte naar onder andere Engeland en Sint Petersburg. Geboren op 21 mei 1813 in Antwerpen en gestorven op 21 april 1836 in Paramaribo werd Abraham dus maar 22 jaar oud.

Tijdens zijn reis met De Zeeuw hield Abraham een journaal bij en dat verslag is altijd binnen de familie bewaard gebleven. Het journaal is nu mooi gescand (alhoewel de pagina's na inzoomen wat korrelig worden bij mij), de website sfeervol vormgegeven. Je kunt het complete verslag online lezen - lekker bladeren met de handjes - of zelfs in z'n geheel downloaden.

Het had helemaal mooi geweest als dit unieke document ook was getranscribeerd, zodat het beter leesbaar maar vooral doorzoekbaar werd. Niet zeuren nu: een schitterende bron die zomaar ineens online staat! Ik ben gek op dat soort dagboeken, reisverslagen, briefwisselingen en zo meer.

2 opmerkingen:

 1. Hey Christian,

  Bedankt voor de complimenten, onze vormgever was er erg gelukkig mee ;-) We zijn erg trots op het eindresultaat!

  Steven Kamminga
  ErfgoeDigitaal

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Steven: Leuk dat je hier even reageert. En je mag er gerust trots op zijn! De schitterende bron helpt een handje, maar jullie hebben sowieso puik werk geleverd. Mooi!

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.