13 augustus 2010

Vrijdagavond cabaret: Tennisser


Een paar jaar geleden - ik weet niet meer wanneer of welke show - heb ik Herman van Veen gezien in het theater. Ik denk dat ik nooit eerder en nooit meer zo onder de indruk van een voorstelling ben geweest als toen. De man is zo ontzettend veelzijdig: hij is clown, een paljas, hij goochelt en hij danst, hij zingt de schoonste liedjes, doet typetjes, heeft geweldige sketches, beweegt over het podium alsof hij er één mee is en weet je voortdurend volledig in zijn voorstelling mee te trekken. In zijn talent is hij uniek, denk ik.

Het is zinloos om wat links te geven naar voorbeelden daarvan. Klik gewoon een half uurtje heen en weer tussen video's op YouTube en laat je gewoon onderdompelen in hetgeen je voorgeschoteld krijgt. Ik ben zo een goed deel van mijn avond doorgekomen - je zult er geen spijt van hebben.

Van het fragment van hierboven kan ik nog steeds enorm genieten. De imitatie van een tennisser, zeker in de herhaling, is natuurlijk al fenomenaal. Maar zijn echte klasse demonstreert hij pas als hij vervolgens het applaus in ontvangst neemt. Sommige mensen kunnen toveren. Ik kan dat nog niet eens met een toverdoos, Van Veen kan het zelfs met een vol Carré.

7 opmerkingen:

 1. Christian ik heb enorm genoten van het filmpje van Herman van Veen als tennisser en dirigent.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Majo Nesse: Mooi! Fijn dat je het een leuk fragment vond. Volgende week weer een andere cabaretier! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat grappig. Ik heb eenzelfde ervaring bij het live aanschouwen van Herman van Veen. Alsof hij in staat is een soort ruimte te maken waarin je je echt met elkaar verbonden voelt. Wat je denk ik mist bij het kijken/luisteren naar een opname is het medepubliek/ de sfeer.
  Het mooie is, is dat ik dit gevoel nu ook op kan roepen als ik naar zijn muziek luister waar ik dat niet kon toen ik 'm nog niet gezien had.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Marina: Zo zie je maar waar het minstens eenmaal iemand live aanschouwen allemaal wel niet goed voor is: het verrijkt iedere volgende beleving, zelfs als ze niet live is. En voor de rest lijkt me dat we weer een onderwerp extra hebben voor tijdens de lunch... haha!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @ ALLEN ik ga me hier ook bij aansluiten. Ik heb hem een keertje in Leuven gezien in mijn studententijd en kende hem eigenlijk alleen maar van hilversumm 3 en Anne. Ik vond hem vooral een supermuzikant. Wat kan die man spelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Isabelle: Het begint hier op een fanblog te lijken. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @ misschien kunnen we de historische fanclub van Herman van Veen oprichten ;-)

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.