14 oktober 2010

Help het milieu met transcripties


Het regent de laatste tijd crowdsourcingsprojecten. Vandaag kwam Old Weather voorbij, waarin The National Archives participeert, maar ook talloze andere organisaties. Van de website:

"Help scientists recover worldwide weather observations made by Royal Navy ships around the time of World War I. These transcriptions will contribute to climate model projections and improve a database of weather extremes. Historians will use your work to track past ship movements and the stories of the people on board."

Het gaat er niet om dat wetenschappers de opwarming van de aarde of zo bewijzen, maar ze willen simpelweg historische data verzamelen die een beter beeld geeft van hoe ons klimaat door de tijd heen aan verandering onderhevig is. En voor historici is het tegelijkertijd een mooie bron.

Ik heb me nog niet aangemeld om daadwerkelijk iets aan transcriberen te doen, maar de vrolijke homepage sprak me daartoe wel direct aan. Dat komt dus later nog wel goed. Er is trouwens een instructiepagina met filmpjes die al duidelijk laat zien hoe mooi guided het transcriberen in z'n werk gaat. Jump aboard!

5 opmerkingen:

  1. Wow, de instructiepagina met filmpjes is een aanrader voor een ieder die transcribeerfunctionaliteit overweegt te maken (zoals militieregisters.nl). Ik vind dit een zeer goed voorbeeld van de gebruiker ondersteunen! Niet alleen het vergrootglas, maar ook de kleurcodering. Uiteraard is het op deze manier ondersteunen wel gerelateerd aan kennis van de (structuur van de) scan, maar dat mag de pret niet drukken. Ook het RAL kan hier zeker hun inspiratie opdoen, want hoewel de nieuwe website een transcribeer functie heeft werkt deze door een groot invoervlak te vonen over de akte heen die je dus dan niet meer ziet (verbeterpuntje!)...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Bob: Dit is inderdaad een hele mooie transcribeerinterface, een beetje zoals Footnote er ook eentje heeft. Ergens op een scan moeilijk leesbare lettertjes markeren en vervolgens ter plekke intypen wat er staat.

    Leiden kan hier zeker wat mee. Zoals ik het begrijp hebben ze hun huidige transcribeeroptie bewust heel eenvoudig gehouden, om er later nog eens goed naar te kijken. Maar in ieder geval is er nu iets, en het werkt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Bob en Christian
    Inderdaad een hele mooie tutorial maar ook de interface met direct de juiste kolommen en andere info die ingevuld moet worden, maakt het invoeren van gegevens erg overzichtelijk en waarschijnlijk ook sterk errorproof.
    Opnieuw een heel mooi en interessant voorbeeld met inspirerende software!

    Dank je christian!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Deze datahoeveelheid leent zich inderdaad beter voor crowdsourcing dan de scheepsjournalen uit vroeger eeuwen. Je mag aannemen dat de bemanningen in de 20ste eeuw een standaard gebruikten voor het noteren van weergegevens.
    Dit in tegenstelling tot de 17e en 18e eeuw, waar iedere kapitein haast zijn eigen systeem hanteerde. Het is daarom erg moeilijk om gegevens uit logboeken van Nederlandse en bijvoorbeeld Portugese schippers met elkaar te vergelijken. Ook al, omdat de plaatsbepaling op zee in die tijd behoorlijk gebrekkig was. Slechts een Jacobsstaf of een octant (voorloper van de sextant) waren aanwezig om de positie enigermate te kunnen bepalen.
    Overigens zijn die oude weergegevens wel degelijk verzameld en in een database opgenomen. Zie daarvoor de site van het project Cliwoc:

    http://www.knmi.nl/cliwoc/

    Buitengewoon interessant voor mensen die zeevarende voorouders hadden.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @Luud: Wat gebeuren er rondom ons toch verschrikkelijk mooie dingen hè?! Je wordt er gewoon blij van. Zelf ben ik ook vooral van de interface onder de indruk. Hij lijkt me erg intuïtief te werken, maar dat gaan we later nog eens uitproberen.

    @Richard: Bedankt voor je aanvullende informatie. Inderdaad lijkt uit het filmpje naar voren te komen dat het in dit geval om redelijk gestandaardiseerde formulieren gaat. En dat scheelt natuurlijk.

    Ieder project stelt ook weer zo z'n eigen eisen aan de transcriptie. In het geval van Transcribe Bentham maakte het doel van het project het bijvoorbeeld nodig dat alle teksten precies zoals in het origineel werden getranscribeerd en geannoteerd. In dit project gaat het erom dat slechts bepaalde gegevens in een bepaald format worden overgenomen. Wat dat betreft lijkt dit scheepsjournalenproject meer op het Amsterdamse militieregisterproject dan Transcribe Bentham.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.