15 oktober 2010

Vrijdagmorgen cabaret: Smurfenlied


Vanavond, donderdagavond, ben ik naar Een frisse wind geweest, de tweede voorstelling van het duo Droog Brood die ik zag. En omdat ik deze morgen, vrijdagmorgen, toch alweer héél vroeg iemand van Schiphol moet halen en het dus geen zin had om nog naar bed te gaan, heb ik thuis nog maar wat zitten zappen tussen oudere fragmentjes.

De term zapcabaret is sowieso wel van toepassing op dit duo, bestaande uit Bas Hoeflaak en Peter van de Witte, dat een los theaterverhaal aan elkaar breit met een veelvoud aan sketches en soort-van-liedjes. Het spreekt vanzelf dat de humor behoorlijk droog is. Je kunt ze wel vergelijken met andere acts, maar dan toch steeds niet echt. Niet doen dus, dat is altijd beter.

Erg bekend lijkt Droog Brood trouwens niet te zijn. Ik zou de heren op straat waarschijnlijk straal voorbijlopen, op YouTube struikel je niet over filmpjes uit hun shows en ook de zaal was vanavond slechts matig gevuld met volk. Toch hebben ze al aardig wat prijzen en nominaties voor prijzen op hun erelijst staan.

Vooral de sketches uit hun eerste show, Teer, uit 2001 alweer, zijn de moeite. Om het zingen met lange vingers moest ik al erg lachen, maar het Smurfenlied hierboven slaat de klok. De een probeert de ander ervan te overtuigen dat hij toch echt een stel Smurfen heeft gezien... tot het dansje dat de wezentjes ten uitvoer brachten ter sprake komt.

Het doet me denken aan de conversaties die ik af en toe met een goede vriend van me heb. Een soort overblijfsel uit onze studententijd, zeg maar. ;-)

Oh ja, de show vanavond? Erg goed! Een aaneenschakeling van sterk uitvergrote, alledaagse, gênante situaties, die tot in het volledig absurde worden uitgewerkt. Denk aan het tegenkomen van een collega op het toilet waarna je maar begint te vergaderen, een vriend die je op expliciet niveau uithoort over z'n vriendin en het gedwongen mee moeten kijken - op de laptop - naar series vakantiefoto's. Enige minpuntje was het echtpaar naast mij, dat toegaf aan een sterke drang om iedere beweging op het podium te ondersteunen met eigen audio.

Meer filmpjes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.