5 november 2010

Vrijdagavond cabaret: Terug bij af


Harrie Jekkers kent iedereen wel. Veel minder bekend is zijn Haagse metgezel Koos Meinderts, die tegenwoordig vooral schrijver van kinderboeken is. Maar ook als tekstschrijver voor Jekkers is Meinderts van grote waarde geweest. De twee werkten al samen vanaf hun tijd bij het Klein Orkest.

Na een jaar of twee afwezigheid keerde de cabaretier Harrie Jekkers in 1999 terug naar de theaters met de voorstelling Het verhaal achter de liedjes. Ditmaal stond hij niet alleen op het podium, zoals in vorige shows, maar wist hij eindelijk zijn vriend Meinderts aan zijn zijde. Een schitterende voorstelling waarin vooral veel te lachen valt, met hilarische sketches als de Koffietent-dialoog ("Hoe laat heb jij het nou?") en vrolijke liedjes als de Straatnaambordjesblues.

Maar zo nu en dan, niet te veel en niet te weinig, weten de heren Jekkers en Meinderts te ontroeren. Absoluut hoogtepunt is het liedje Terug bij af, oorspronkelijk uit de voorstelling Het Gelijk van de Koffietent, over het voorbije leven van een oude vrouw: "En nu is ze, op de dood na, voltooid verleden tijd." Aangrijpend door de herkenbaarheid. Ik word daar iedere keer weer heel erg stil van.

Liedjesschrijvers zijn kunstenaars.

Terug bij af werd in 1992 al bekroond met de Annie M.G. Schmidt-prijs voor het beste lied uit de theaterproducties van 1991.

3 opmerkingen:

 1. Het doet me denken aan een prachtige film: the Notebook, waarin Altzheimer een hoofdrol in speelde.

  Het doet me weer beseffen hoe belangrijk het is om te genieten van al het moois in het leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn kinderen zingen een heleboel liedjes van Harrie Jekkers luidkeels mee wanneer ik die opzet in de auto. De straatnaambordjesblues is denk ik hun favoriet. Heerlijke gekke luisterliedjes, met een vreselijk Haags accent. Perfect voor de vrijdagavond!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Wilma: Ja, die ken ik! Een prachtige film, die ook behoorlijk aangrijpend is. Ik zag hem een jaar of anderhalf geleden en hij roept inderdaad, net als "Terug bij af" van Harrie Jekkers datzelfde, wat treurige gevoel op.

  @Albert: Precies! Ik neem even aan dat het bekende liedje over Den Haag ook ergens tot de favo's behoort, als het over meezingen gaat. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.