14 december 2010

Virtueel Museum Frank Lloyd Wright moest deuren sluiten

De villa Fallingwater in Second Life, gefotografeerd door avatar PJ Trenton

Ongeveer een jaar geleden kreeg ik in Second Life een rondleiding door het Frank Lloyd Wright Virtual Museum, dat in een 3D-omgeving het werk eert en de geest uitdraagt van de invloedrijke Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright. Niet alleen door het zo waarheidsgetrouw mogelijk nabouwen van zijn scheppingen, maar ook door rondleidingen, lezingen, wedstrijden, tentoonstellingen en zo meer. Een populaire bestemming in Second Life en een perfect voorbeeld van hoe een virtueel museum eruit zou kunnen zien, gedragen door een actieve, internationale community.

Licentie
Maar het museum moest de deuren begin december sluiten omdat de licentie die ze een jaar geleden hadden gekregen van de officiĆ«le Frank Lloyd Wright Foundation, en die ze toestond om bijvoorbeeld bepaalde ontwerptekeningen uit het archief van de architect te gebruiken, redelijk onverwacht werd ingetrokken. Niet geheel duidelijk is waarom die licentie werd ingetrokken, maar er zijn wel speculaties.

Zo zou de stichting geen manieren zien om uiteindelijk opbrengsten te genereren via de activiteiten van het virtuele museum. Overigens kostte het project niet veel, want het werd volledig door vrijwilligers gedragen. Ook zou de stichting het virtuele museum ervoor verantwoordelijk houden dat op de marktplaats van Second Life veel producten worden verkocht onder de naam van Frank Lloyd Wright, die echter niet onder licentie zijn gemaakt. Het museum kan daar natuurlijk niets aan doen en heeft ook geen invloed op die marktplaats. Sluiten van het museum lost dit probleem dan ook niet op.

Kortzichtig
Maar goed, precies weten doet niemand het. En eigenlijk komt het er volgens de meesten gewoon op neer dat de stichting niet precies weet wat een virtuele wereld is, welke mogelijkheden zo'n driedimensionale omgeving biedt, hoe dat werkt of niet, de dynamiek, uitdagingen, problemen enzovoort. Angst voor het onbekende dus. Kortzichtig en erg jammer, want het kost een prachtig initiatief de kop.

Het team achter het virtuele museum heeft zich echter bij het besluit van de stichting neergelegd om zowel praktische als morele redenen. Een van de board members verwoordt het zo:

All of this said, as a member of the Board, I have supported the decision to close because even though I personally have several questions about the order, we are not in a position to engage in protracted legal battle. We must comply with this in good faith, because, as well, everything we have ever done was not for personal gain, but to engage, educate, and inspire the public about the life and work of Frank Lloyd Wright. And in that, we must also respect the wishes of the Frank Lloyd Wright Foundation, even if we may have irreconcilable differences.

De blog Prim Perfect, waar ook bovenstaand fragment vandaan komt, heeft uitgebreid bericht over de sluiting van het museum. Je kunt ook een uitzending van Designing Worlds terugzien, die geheel is gewijd aan de sluiting van het museum. Het museum stond trouwens al eens eerder in dat televisieprogramma centraal. In die uitzending krijg je een rondleiding door en veel uitleg over het museum. De moeite waard!

De locatie van het museum is nog steeds te bezoeken. Het team denkt na over volgende projecten om daar uit te voeren.

2 opmerkingen:

 1. Krankjorum, natuurlijk, alleen maar omdat ze omzet aan hun neus voorbij zien gaan wordt zo'n beslissing genomen.
  Dat brengt me op een zijstapje, want hoe zit het met: http://xahlee.org/sl/at.html
  Dit raakt direct aan het zogeheten Waterkeyn-arrest en de kans bestaat dat hier 97 euro per maand betaald dient te worden.
  En een kerstliedje (ik ben nou toch bezig):
  O Copyright,
  O Copyright,
  wat ijn je takken waid verbraid...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Richard: Niemand begrijpt het eigenlijk, behalve die mensen van die stichting zelf dan.

  Hoe het met dat Atomium zit, dat weet ik niet, maar in Second Life kan ik het in ieder geval niet (meer) bezoeken. In het verleden ben ik er volgens mij wel eens geweest.

  Ik kan zo snel niets vinden over de reden daarvoor. Misschien dus ook wel copyright-problemen.

  Prettige feestdagen! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.