17 januari 2011

Werk aan de winkel voor familiearchivarissen


Het hing al een tijdje in de lucht, maar ook familiearchivarissen kunnen vanaf nu binnen het stamboomimperium van Bob Coret aan de slag. De website www.familiearchivaris.nl maakt onderdeel uit van de recentelijk gelanceerde betaalaccounts voor Genealogie Online en voor Stamboom Forum.

Het ziet er prima uit, maar de mogelijkheden zijn vooralsnog beperkt. Je kunt een familiearchief starten en krijgt dan meteen de mooie titel van familiearchivaris toebedeeld. Andere familieleden (of wie dan ook) kunnen als deelnemer worden toegevoegd en zo kun je samenwerken aan een digitale schoenendoos vol familiefoto's en -verhalen. Onderling kun je het dan hebben over goeie ouwe tijden of beschrijven welke oudtante's en achterneven er eigenlijk op al die vergeelde foto's staan.

Meerwaarde
Leuk, maar vooralsnog niet meer dan dat. Het familiearchief geeft nu nog weinig toegevoegde waarde boven soortgelijke websites als Familieband en al die andere, waarvan de namen me niet eens meer te binnen schieten. Die meerwaarde komt er, Bob kennende, vast wel. De huidige dienst is namelijk een goede basis om verder aan te werken en Bob heeft een groot voordeel boven al die andere aanbieders: een grote, bestaande achterban en een dijk aan kant-en-klare familiekiekjes die zelfbenoemde familiearchivarissen zo kunnen gebruiken.

Het heeft ook voordelen om het eenvoudig te houden. Een familiegeschiedenis concentreert zich immers rond foto's en verhalen. Al het andere kan al snel overbodige opsmuk worden. Als extra dienst in Bobs premium-pakketten past het in ieder geval prima. Helaas zonder gratis probeermogelijkheid.

Ik vind het wel mooi dat de bestaande stamboomgegevens nu ook worden uitgebreid met verhalen, zodat er echte familiegeschiedenissen kunnen onstaan. Toch weer een andere doelgroep. Ben dus benieuwd naar de verdere ontwikkelingen. Genealogisch en familieonderzoek begint zo langzamerhand ook in Nederland serious business te worden.

2 opmerkingen:

  1. Ik denk dat die populariteit voorlopig nog wel toeneemt! Helpt #verver daar ook bij, denk je? Ik heb genoten van Jan Jaap in Schotland gisteren. Heerlijk toch, met je voeten in de modder diep in je genenpool kijken!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Marina: Bedankt voor je reactie. En ja hoor, een programma als #verver helpt zeker bij de opwaartse populariteit van familiegeschiedenis. Je ziet dat ook aan de webstatistieken van enkele websites, die na een uitzending van het programma omhoog schieten. In hoeverre het allemaal stand houdt, da's een tweede. Maar Jan Jaap en co. brengen stamboomonderzoek in ieder geval op een laagdrempelige manier bij de mensen thuis. En ze laten zien hoe leuk, mooi, verrassend, indrukwekkend en ontroerend het resultaat kan zijn.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.