Omdat ik een zwak heb voor weblogs gebaseerd op dagboeken, brieven en zo meer was het mijn wens dat het BHIC ook nog eens een dergelijk blog zou beginnen. En een paar maanden geleden kwam die wens uit: toen door een netwerkstoring het hele archief in technisch opzicht lam werd gelegd, begonnen een paar collega's op het plan te broeden om precies zo'n blog te starten.
Ik kopieer en plak even schaamteloos het bericht van Brabant Bekijken:
"Het BHIC heeft een nieuw weblog: Reizen door de Meierij, Brabant door de ogen van Stephanus Hanewinckel. De Brabantse dominee Hanewinckel (1766-1856) doet hierin verslag van zijn voettocht door de Meierij in 1798.
Hij doet dat als rechtgeaarde blogger met een stevig gekleurde bril op zijn neus, maar ook met scherpe observaties die met regelmaat nog steeds actualiteitswaarde hebben. Bijvoorbeeld wanneer hij het heeft over hoe politici zich moeten gedragen om gekozen te worden:
Zijn de inwoners van de Meierij wel in staat hun eigen volksvertegenwoordigers te kiezen? Nee! Want ze letten maar op drie dingen: de kandidaat moet goed kunnen zwetsen en flink kunnen uitweiden over hoe slecht het vroeger was, hij moet vooral veel praten over de verbeteringen die er zullen komen als hij eenmaal in het bestuur zit, en hij moet natuurlijk rooms zijn.
Katholieken versus protestanten
De rode draad in Hanewinckels blogposts is de gespannen verhouding tussen katholieken en protestanten. De dominee reist door de Meierij in 1798. Dankzij de Bataafse revolutie is er godsdienstvrijheid en juist vanaf dat jaar kunnen de katholieken hun oude kerkgebouwen weer terugkrijgen. Dat gaat niet zonder slag of stoot en Hanewinckel is geneigd er de ergste gruwelverhalen over op te dissen.
Zoals in Oerle, waar de halfvergane lijken van een predikantenvrouw en haar dochtertje uit de kerk gehaald worden en buiten neergesmeten, terwijl de pastoor (met een zakdoek voor de neus) jenever uitdeelt aan de daders.
Maar Hanewinckel is tegelijk ook een scherp waarnemer met een humoristische pen. Hij kan grof en beledigend zijn en slaat regelmatig een verkeerde toon aan. Het zal dan ook niet verbazen dat hij zijn boeken anoniem liet uitgeven. Maar we kunnen niet ontkennen dat juist de manier waarop hij zijn gal spuwt, zijn reisnotities tegenwoordig weer zo interessant maakt.
Hanewinckels blogadres is www.stephanushanewinckel.nl en hij zit ook op Twitter: @shanewinckel. Wandel dus mee met de dominee!"
Hey Chris,
BeantwoordenVerwijderenLeuk dat je in je 'eigen' blog ook aandacht besteedt aan dit nieuwe BHIC project!
@Margot: Jaja, kopiëren en plakken is zo gedaan hè. ;-) En het is een mooi project, dus een beetje zelfpromotie mag best. Sommige anderen doen niks anders.
BeantwoordenVerwijderenIk zou zegge: laten er vaker netwerkstoringen optreden, als gedwongen 'nietsdoen' leidt tot dit soort ideeën!
BeantwoordenVerwijderen@Albert: Maar dan heb je het netwerk wel weer nodig, om al die ideeën uit te voeren. ;-) Bedankt voor je reactie - ik ben benieuwd wat je van het weblog vindt.
BeantwoordenVerwijderen@Christian: Ik heb niet zoveel historie met Brabant en herken dus lang niet zoveel als jij van de plekken die hij beschrijft, maar ben dol op dit soort historische blogs.
BeantwoordenVerwijderen@Albert: Hier nog zo iemand. Ik volg, wat Nederland betreft, bijvoorbeeld graag Dagboeken van Jacob en Adriaan Keller en Burgemeester in Oorlogstijd.
BeantwoordenVerwijderen