29 april 2011

Sociale Media en het Drents Archief

Het Drents Archief wil de sociale media bestormen, meer dan ze nu al doen via Flickr, YouTube en Twitter. Dat bestormen willen ze vooral met het oog op het spannende project in de steigers Drents Archief 3.0 dat toekomstige bezoekers van de mooie locatie van het archief op een moderne manier de geschiedenis moet laten beleven.

Een kleine projectgroep heeft eerst informatie verzameld en vervolgens de doelstellingen bepaald voor de inzet van sociale media op het archief. Ikzelf was uitgenodigd om als ervaringsdeskundige aanwezig te zijn bij het moment waarop de projectgroep haar visie aan het managementteam zou presenteren, om de voorgestelde strategie te toetsen aan mijn kennis en ervaring, en om het managementteam te adviseren bij haar uiteindelijke beslissing.

Het werd een inspirerende sessie waarin iedereen flink wat nieuwe inzichten te verwerken kreeg. Op mijn beurt ben ik vooral nieuwsgierig geworden naar de manier waarop het Drents Archief LinkedIn wil inzetten om zakelijke klanten te bereiken, bijvoorbeeld om groepsbezoek te stimuleren en omzet te genereren in de winkel. Voor zover ik weet is dat zeker voor erfgoedinstellingen redelijk uniek te noemen. Maar misschien dat iemand anders goede voorbeelden kent?

Verder waren de Drentse collega's natuurlijk vooral benieuwd naar mijn kijk op hun plannen en ik heb dan ook flink wat kennis en ervaringen met ze gedeeld. Voor welke doeleinden zijn de verschillende tools inzetbaar? Hoe kun je diverse zaken slim aan elkaar knopen om het bereik te vergroten? Hoe motiveer en train je medewerkers voor het werken met sociale media? Welke competenties zijn er eigenlijk nodig? Deze en talloze andere vragen passeerden de revue.

Als soort van samenvatting werd me tenslotte naar drie tips voor het succesvol inzetten van sociale media gevraagd die ik de Drentse collega's vanuit mijn eigen ervaring toch zeker wilde meegeven. En die ik jullie ook niet wil onthouden, dus ik zal ze morgen online zetten.

Nou, ik ontmoette gisteren in ieder geval een enthousiaste, gemotiveerde club mensen en heb er alle vertrouwen in dat ze er iets moois van maken. Ik ga het volgen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.