Voor Archief 2.0 gebruiken we alweer ruim vier jaar Ning en dat bevalt nog steeds prima. Er zitten ook een paar nadelen aan de software en een daarvan vind ik de gebrekkige statistieken. Natuurlijk meten we verkeer via Google Analytics, maar inzicht in de groeiende of afnemende activiteit van individuele leden, of in het aantal geplaatste reacties op blogposts over een bepaalde periode, daar kom je zomaar niet achter.
Wel kun je het volledige ledenbestand downloaden, met daarin alle profieldata van leden, waarna je er query's op los kunt laten. Zo maakte ik in het verleden al eens een grafiekje van de groei van het ledenaantal. Maar je haalt er nog meer leuke en handige informatie uit.
Mannen en vrouwen, Nederlanders en Belgen
Zo had Archief 2.0 tot een dag of twee geleden - intussen zijn er namelijk weer een paar bijgekomen - nog 1112 leden, waarvan 570 mannen, 448 vrouwen en 94 mensen van een onbekend geslacht. Dat wil zeggen: ze hebben hun geslacht niet opgegeven. Uit andere profielgegevens is dat natuurlijk wel af te leiden, maar voor nu heb ik mezelf die moeite bespaard.
Verreweg de meeste leden, waarvan ik die gegevens makkelijk paraat heb, komen uit Nederland: 928 personen. De Belgen doen goed mee, met 71 personen, en verder zijn er leden van de Nederlandse Antillen en Suriname, uit Duitsland, Frankrijk, Zweden, Spanje en helemaal uit Brazilië en de Verenigde Staten. Uit dat laatste land zelfs twee.
Voor ons eerste lustrum, te vieren op 7 juni 2012, zal ik alle ontbrekende velden eens proberen in te vullen.
Allemaal berichten
Afgelopen week heeft Ning nieuwe gegevens in het ledenbestand gestopt. Er wordt bijvoorbeeld vanaf nu bijgehouden wanneer een lid voor het laatst de website heeft bezocht. Zo kun je dus zien welke leden recent nog zijn langsgeweest en welke leden Archief 2.0 eigenlijk nooit meer met een bezoekje vereren. En het geeft je dus ook inzicht in leden die Archief 2.0 wel bezoeken, maar nooit actief zijn; de 'lurkers' in beeld gebracht, zeg maar. Deze nieuwe functie werkt helaas niet retroactief, dus de desbetreffende datakolom in het ledenbestand zal zich gaandeweg moeten vullen.
Maar dát leden de site niet meer bezoeken, kán vervolgens te maken hebben met het feit dat ze daartoe niet meer getriggerd worden, bijvoorbeeld door berichten die ze via email ontvangen. En in het ledenbestand is voortaan ook opgenomen of een lid de algemene berichten ontvangt (bijvoorbeeld de nieuwsbrief) en of een lid sowieso wel berichten ontvangt (bijvoorbeeld als er nieuwe reacties worden geplaatst in discussiedraadjes waaraan hij of zij deelneemt).
In totaal zijn er 66 leden die geen algemene berichten ontvangen. Zij ontvangen dus ook niet de nieuwsbrief met highlights die we ongeveer iedere twee weken versturen. Jammer. Maar precies de helft van die groep, 33 leden dus, ontvangt zelfs helemaal geen berichten. Jammerder!
Daarvoor kunnen allerlei redenen zijn:
- Leden kunnen er simpelweg voor kiezen om regelmatig de website te bezoeken en verder zichzelf op de hoogte te houden via rss en Twitter. Het ontvangen van algemene berichten is dan niet echt nodig, alhoewel je ook ander nieuws mist.
- Zeker voor de groep die helemaal geen berichten ontvangt geldt dat ze waarschijnlijk niet meer actief zijn en in principe ook niet meer actief willen worden. Logisch dat ze daarom ook geen berichten meer willen ontvangen.
- En er is dus de groep die niet de algemene berichten wil ontvangen, maar wel berichten als er iets gebeurt op hun profielpagina, in hun actieve discussiedraadjes, op hun blog of wat dan ook. Deze leden willen misschien ook wel weer de algemene berichten ontvangen.
Bug
Want er is daarnaast een aantal leden waarbij het ontvangen van algemene berichten automatisch is uitgeschakeld na het overzetten van profielen door Ning zelf. Dit was een soort bug waar Ingmar en Tom een tijdje geleden achterkwamen en die na emailverkeer tussen Tom en de mannen van Ning gelukkig is opgelost. Die bug raakte vooral de oudere profielen en dat blijkt ook uit het ledenbestand.
Hoe dan ook biedt dit nieuwe inzicht in het ledenbestand van Archief 2.0 de communitymanagers nieuwe mogelijkheden. Zelf ga ik de verschillende groepen leden die slechts geheel of gedeeltelijk berichten ontvangen eens aanschrijven. Wie weet betrekt het sommigen weer wat extra bij de community. Het proberen waard!
Trouwens, als je ingelogd bent bij Archief 2.0 kun je de instellingen voor het ontvangen van berichten heel makkelijk zelf instellen.
Maar wat als leden de berichten alleen via Google Reader lezen (zoals ik) en alleen doorklikken als ze geïnteresseerd zijn in eventuele reacties? Want ik heb volgens mij al maanden de website niet meer bezocht maar lees wel nog trouw alles.
BeantwoordenVerwijderen@Danniëlle: Jouw situatie valt onder het eerste bolletje, waarbij aangemerkt dat je de website niet regelmatig, maar slechts zo nu en dan bezoekt.
BeantwoordenVerwijderenAls je daarvoor kiest, dan heb je groot gelijk. De reden dat ik al die mensen tóch heb aangeschreven, is dus dat door een fout van Ning ook een aantal mensen die instelling hebben gekregen die daar níet voor hebben gekozen, maar die het waarschijnlijk niet weten. En ik kan natuurlijk het onderscheid niet zien.
Het is giswerk, maar goed, een email is snel gestuurd en verwijderd. Na een week of twee zal ik eens kijken of het effect heeft gehad.
Ik kreeg al wel een reactie terug, waaruit blijkt dat Ning er wel een zooitje van heeft gemaakt: bij iemand stond géén vinkje, maar die persoon kreeg wél berichten.
En bedankt voor het nog immer trouw volgen van Archief 2.0! :-)