3 februari 2012

Hyperdepiep (al 5 jaar de digitale archivaris)


Op 3 februari 2007 precies 1 minuut voor half 8 's avonds, toen publiceerde ik als 'de digitale archivaris' mijn allereerste blogpost. Op het moment dat ik déze blogpost publiceer dus precies 5 jaar geleden.

Verwondering
Dat bericht ging over mijn eerste klant, over het helpen van klanten langs digitale weg. In dat geval liep die weg nog door de virtuele wereld Second Life. Die wereld werd later een hype en weer later neergesabeld, maar daar ging het mij allemaal niet om. De waarde zat hem voor mij in de ontdekkingsreis die ik maakte als archivaris, als professional en deels ook als persoon. In het verkennen van nieuwe werelden waarin ik als archivaris een rol zou kunnen spelen. In het ontdekken van welke rol dat kon zijn en welke houding ik daarvoor moest aannemen. Vooral een open houding, is gebleken.

Die 1e blogpost heb ik direct na publiceren en in de dag erna vast nog een paar keer aangepast. Eigenlijk vond ik het doodeng, zomaar iets online zetten, maar voor mij was het klip en klaar dat het zou en moest gebeuren. Ik had eigenlijk nog maar weinig benul van wat bloggen inhield of in welke wereld ik mij begaf. Begrippen als "web 2.0" en "sociale media" waren onder archivarissen nog zo onbekend als de formule om een steen in goud te doen veranderen.

Verbazing
M'n blog vergezelde als extra verlengstuk in eerste instantie een project wat ik op het werk met collega's was gestart en wat ik "Zuidland" had gedoopt. Als zodanig was de blog een vorm van voortdurende digitale flessenpost tijdens mijn ontdekkingsreis. Via die weg hoopte ik bovendien nieuwe contacten te leggen met andere ontdekkingsreizende vakgenoten. Die waren vast ook op allerlei eilandjes aan het verkennen geslagen en met hen wilde ik kennis en ervaringen delen.

En dat natuurlijk niet alleen digitaal, maar ook offline. Over Zuidland schreef ik in het Archievenblad en tijdens de KVAN-dagen in mei 2007 hield ik daarom een presentatie getiteld Een Second Life voor de archivaris: wat hebben wij in virtuele werelden te zoeken? Aan het artikel hield ik het hernieuwde contact met Luud over en van die presentatie staan me vooral nog de vele verbaasde gezichten van collega's bij. Had dit nog wel iets met ons vak te maken? Natuurlijk, alles!

Verandering
Inmiddels zijn we 5 jaar verder. Wat toen verbazing wekte, lijkt (!) inmiddels gemeengoed te zijn geworden. Archief 2.0, dat ik in navolging van deze blog oprichtte, is (als platform) niet nieuw meer, maar established. De ontwikkelingen zijn snel gegaan en gaan steeds sneller. Ons vakgebied heeft een fase van perpetual beta bereikt: als archivarissen lijken we voortdurend bezig om onszelf opnieuw uit te vinden, onszelf te verbeteren, om bij te kunnen blijven met de veranderingen in de wereld om ons heen. Het is een prachtige tijd om in te mogen leven en werken. En er is nog zat te doen.

Het gevoel dat deze weblog - ik ben er sinds dat 1e bericht bijna 700 verder - aan die ontwikkelingen in positieve zin heeft bijgedragen, doet me goed. En hopelijk blijft dat zo. De onderwerpen die ik behandel zijn weliswaar met de tijd meegegaan, de achterliggende thema's zijn eigenlijk hetzelfde gebleven. "Ontdekken is niet alleen het vinden, maar ook het zoeken" prijkt al 5 jaar als motto boven dit blog. Tegenwoordig vervang ik 'ook' liever door 'vooral': ontdekken is voorál het zoeken.

Verder
Veel meer nog dan het zelf maken van een ontdekkingsreis, heb ik altijd m'n best gedaan om collega's (van het BHIC en elders) te inspireren en te faciliteren tijdens hún verkenningen. Eigen ontdekkingen beklijven immers het beste. En samen kom je het verst. Dus niet over mijn eigen reis, maar over het láten ontdekken door anderen heb ik een sessievoorstel ingediend bij de organisatie van de komende KVAN-dagen. Om de cirkel voor dit lustrum rond te maken.

En anders is er altijd nog dit blog. Vandaag al 5 jaar kort. Hoera!

Tot slot, maar tegelijkertijd het allerbelangrijkste: bedankt dat je me volgt! Zonder lezers zouden het 5 lange jaren zijn geweest. Maar met al jullie reacties, in welke vorm dan ook, zijn ze werkelijk omgevlogen! Dankjewel.

14 opmerkingen:

 1. Van harte gefeliciteerd Chris! Dat er nog maar veel blogposts bij mogen komen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi Stuk Chris, ik heb het met veel plezier gelezen. grt Barry

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gefeliciteerd, Chris! Het blijkt wel dat jij nauwkeuriger bent dan ik, want mijn 1e lustrum als blogger is geruisloos voorbij gegaan. Ik mik nu op 6-en-een-kwart.
  En nu ik dat zo schrijf moet ik weer denken aan de meester op de lagere school, die ooit een muntenverhaaltje vertelde over die waarde. 6,25 was een scheldnaam voor Seyss-Inquart, zo vertelde hij, en in de oorlog werden er sigarettendovers gemaakt uit een stuiver, een cent en een halve halve cent. "Was-ie toch nog nuttig, al is het in de asbak", aldus meester Reuling. De Duitsers hebben de verwijzing nooit als zodanig opgemerkt. Zie ook: http://6een4e-cent.blogspot.com/

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @JoG: Bedankt voor de felicitatie, Joost!

  @Lineke: Veel blogposts, daar ga ik voor zorgen! Dank voor je felicitatie. :-)

  @Barry: Bedankt voor het compliment! :-) En leuk dat je m'n blog volgt.

  @Danniëlle: Precies, en ik heb geleerd dat je die moet vieren. En een blogpost leek mij wel een passende viermanier in dit geval. ;-) Dank voor je felicitatie!

  @Richard: Hoe je toch van het een op het ander kunt komen hè... het lijkt wel een archief! ;-) Bedankt voor je felicitatie.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi mijlpaal! Heb tot nu toe alleen maar een klein stukje meegemaakt (1,5 jaar) maar met plezier! Gefeliciteerd

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik durf rustig te beweren dat "De Digitale Archivaris" in z'n eentje een hele verandering binnen de archieven van Nederland heeft bewerkstelligd. Dat alleen al zou archivarissen (en anderen) moeten blijven stimuleren om naar buiten te treden met hun ideeën, inzichten, plannen, observaties en kritische geluiden.
  Goed dat jij dat in ieder geval hebt gedaan! Dit weblog komt vaak ter sprake, dient als inspiratie, lesmateriaal, en vooral ook leermateriaal.
  Op naar de volgende mijlpaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Helemaal eens met Luud. En zoals eerder al getwitterd: Die Van Wijnpenning komt er aan hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. 5 jaar, zo kort en zo lang alweer!
  En sinds zo'n vier jaar weet ik dat je niet enkel als digitale archivaris maar ook in 't echt bestaat :-) De passie heeft er in de 5 jaar dat je "bestaat" vanaf gespat. Blijf vonken!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ludmilla van Santen7 februari 2012 om 12:43

  Van harte gefeliciteerd. Ík ben een "volger", een lezer die voor deze gelegenheid hier wil reageren.
  Je inspireert velen, ook mij. Het is leuk om eens over iets anders te schrijven, of op een andere wijze iets te beschrijven. Voor jou als archivaris met een eigen blog, is het spectrum breed; voor mij bij een genealogisch forum ietwat beperkter, maar er zijn actuele onderwerpen genoeg zolang er een link is met het verleden zoals de winter.
  Ontdekken is vooral het zoeken.
  Zonder verleden geen toekomst, nog vele jaren.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Allemaal erg bedankt voor jullie felicitaties! Leuk om te lezen dat zoveel mensen m'n blog volgen en erop reageren.

  @tvm: M'n blog bevat trouwens ook een archieffunctie, dus je kunt naar hartelust posts inhalen. ;-)

  @Luud: Zoals ik al tweette, moet ik blozen van je mooie woorden... Dankjewel! Jij krijgt vanavond een extra grote koek, als je op de koffie komt. ;-)

  @Ingmar: Ik wacht rustig af... haha! Zo'n eer lijkt me echter voorlopig veel te veel voor hetgeen ik heb gedaan. Maar goed, het is prettig dat anderen dan ikzelf altijd over dat soort dingen mogen besluiten.

  @Marina: Fijn dat je me weer op die oude-maar-nog-steeds-actuele post wijst. En ik zie je vrijdag weer! Heb er zin in! :-)

  @Ludmilla: Leuk dat je ook hier een keer van je laat horen! En misschien moet je ook eens een eigen blog beginnen? Op je winterse post kwamen leuke reacties. Hoe dan ook: blijven ontdekken!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Proficiat met je eerste webloglustrum Christian! Leuk om te lezen over je eerste schreden in Second Life. Ik denk dat daar voor archivarissen nog veel te ontdekken en te veroveren valt en ik hoop me er ook eens te begeven (maar dat roep ik al enige tijd...). Ik weet in ieder geval dat ik jou en Charlotte daar zal treffen. Succes met je blog, ik lees je artikelen altijd graag!
  Anneke

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @Wat Van Waarden Is: Dankjewel voor de felicitaties, Anneke! En voor al je reacties op dit blog.

  In Second Life ben ik eigenlijk niet meer actief, maar het blijft me wel boeien, zo'n virtuele wereld. Veel nieuwe ervaringen opgedaan, maar tegelijkertijd slurpt het veel tijd op hè. Als je in de zoekbox rechtsboven "second life" intypt, dan wordt er heel wat aardigs opgediept uit het archief. Veel leesplezier!

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.