22 maart 2012

Inspiratietopper: Jeugdsentimenten.net


De afgelopen jaren ben ik op veel websites gestuit die mij hebben geïnspireerd. Veel van die sites hebben het geschopt tot in mijn praatjes en presentaties, maar besprak ik nog nooit echt op dit weblog. In een serie blogposts ga ik daar verandering in brengen.

Als eerste Jeugdsentimenten.net, een weblog dat werd gestart in 2003. Perfect voorbeeld van eenvoudig, dichtbij, gezellig en actief:

De website heeft als doel de herinneringen aan de jaren ’60, ’70 en ’80 weer herkenbaar en soms hoorbaar te maken; om als centraal punt te fungeren, waar iedereen zijn herinneringen kan ophalen met dat stukje jeugdsentiment waar je het “O, jaaah!” gevoel bij krijgt.

Moeilijker is het niet en dat geldt ook voor de artikeltjes. Maar de gebruikersparticipatie is enorm!

In 2006 heb ik via een zestal gastlogs de mogelijkheden voor archieven onderzocht. Kijken of je via leuke, korte artikelen historische gegevens kunt loskrijgen van de community. Resultaat? Op onderwerpen tussen veerpontjes en verdwenen plekjes kwamen meer dan 200 reacties.

Het boven water krijgen van wat historische gegevens lukte langs die weg best aardig, maar bleek bij lange na niet het belangrijkste winstpunt van deze vingeroefening. Dat was het van dichtbij mogen beleven hoezeer het samen delen van herinneringen aan vroeger, betekenis geeft aan de persoonlijke identiteit van mensen.

Over meer waarde gesproken...

Gerelateerd
- Dear Photograph

Foto: via HUHHUH.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.