24 maart 2012

"The Past... It's Here!"


Bij het monteren van een filmpje over de afgelopen Laurentiusviering (soort uitje voor Brabantse archiefmedewerkers) mag ik gelukkig rekenen op advies en hulp van Wilma. Die geeft met enige regelmaat workshops en presentaties rond korte films en bibliotheken en benadrukt daarbij (en bij mij!) vooral dat het allemaal kort, kort, kort moet: 20% van je publiek haakt al na 10 seconden af, na 2 minuten is 60% al afgehaakt.

Desondanks zullen mijn persoonlijke inspanningen binnenkort wel leiden/lijden tot minutenlange kneuterigheid...

Aan de andere kant van het spectrum bevindt zich de New York Public Library. Hun Milstein Division of U.S. History, Local History & Genealogy maakte een Suspense Trailer promotievideo, waarin een held op zoek gaat naar familiegeheimen in de collecties van de bibliotheek. Het had net zo goed een archief kunnen zijn.

Een serie als Verborgen Verleden laat soms al goed zien hoe spannend het is om in archieven op zoek te gaan naar het verleden. De NYPL doet dat op een andere manier. Maar wat een geweldige manier!

Er is een Behind the Scenes beschikbaar met achtergrondinformatie bij de video. Leuk om te zien hoe verschillende afdelingen binnen die bibliotheek elkaar enthousiast maken en prikkelen.

3 opmerkingen:

 1. En nou maar hopen dat het echte onderzoek niet tegenvalt... Verleiden is één, maar het waarmaken is twee tot en met ontelbaar.
  Wel een mooi filpmje. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je mag Wilma laten weten dat ik de hele 2:42 heb uitgezeten. Dan hoor ik dus bij de resterende 40%. Zou wel iets voor het CBG zijn, zo'n spotje. Alhoewel, het BHIC-gebouw leent zich er ook wel voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Luud: Da's een waarheid als geen ander. Natuurlijk is het nooit zo 'spannend' als in de film, maar het filmpje is dan ook vooral bedoeld om mensen te prikkelen. Tijdens het onderzoek moeten weer andere dingen voor de prikkels zorgen. De archiefstukken in plaats van een spannend muziekje en de kekke camerabewegingen bijvoorbeeld... maar ongetwijfeld valt het voor een deel van de mensen gewoon zwaar tegen.

  Dat zal ook gelden voor veel mensen die naar aanleiding van Verborgen Verleden op zoek gaan naar hun voorouders. Databases zijn lang zo spannend niet, en onderzoek is lang zo makkelijk niet, als het niet allemaal al is voorgekauwd. Enfin, we weten hoe het zit. ;-)

  @Peter: Dank voor je reactie. Ik ben benieuwd wat dat nou kost, zo'n spotje... en wat het effect is, als dat te meten is.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.