3 april 2012

Goed plan: OpenBibliotheken.nl


Gisteren ging OpenBibliotheken.nl live, een initiatief van Jeroen de Boer en Edwin Mijnsbergen, als uitvloeisel van een eerdere open brief over internetvrijheid en de Nederlandse Openbare Bibliotheken. Uit de achtergrondinfo:

De vrijheid van het internet staat onder druk en het (her)gebruiken van auteursrechtelijk beschermd materiaal wordt de consument steeds lastiger gemaakt. Daarnaast wordt ook aan het publieke domein getornd, bijvoorbeeld met verlenging van de termijn van naburige rechten op geluidsdragers met 20 jaar.
Deze ontwikkelingen stellen openbare bibliotheken voor een dilemma. Willigen zij de eisen van de uitgevers in en wordt gekozen voor een gereguleerd web, of staan zij pal voor netneutraliteit en daarmee voor vrije toegang tot informatie? OpenBibliotheken wil op kleine schaal een voorbeeld stellen en tonen hoe die vrije toegang eruit ziet.
Daarbij benadrukken we dat een eerlijke prijs voor contentmakers ons na aan het hart ligt. 

Ondanks de piratenvlag (knap logo trouwens!) doet de site zelf absoluut niets kwaads: je kunt braaf zoeken naar boeken, muziek, films en andere media, uit open bronnen die in de reguliere catalogi van openbare bibliotheken vaak niet worden ontsloten.

Hoe dan ook, het motto náást het zoekvak raakt wel meteen de politieke snaar uit het manifest: "Omdat bibliotheken hoeders van informatie zijn, niet van uitgevers." Ondanks allerlei nuances die de langere tekst zijn binnengeslopen. Maar de uiteindelijke oproep aan iedere informatieprofessional, "in het publieke belang van open en vrije informatie", is mooi, bijvoorbeeld om je "beroepsmatig in te spannen voor de vrije uitwisseling van informatie in de ruimste zin van het woord."

Nou, ik heb een warme voorliefde voor enigszins rebelse activiteiten op de kleine schaal, vandaar dat ik iedereen graag OpenBibliotheken.nl aanbeveel. En dan niet eens zozeer omdat er al heel wat open bronnen te doorzoeken zijn, maar vooral vanwege de ideeën die er achter zitten!

Gerelateerd
Regionaal Archief Leiden zoekt erfgenamen
Nederlandse overheid vóór open data, maar tégen open cultuur data

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.