16 juni 2012

Gezien: Guus Meeuwis - Groots met een zachte G

Guus in 't klein en in 't groot
Het is zomer 1996, ik ben 18 en op camping De Spaendershorst in Esbeek spreken mijn (vakantie)vrienden en ik iedere avond tot laat over de dingen die op dat moment belangrijk voor je zijn. Guusje Meeuwis speelt met zijn studentenband Vagant in Tilburgse café's over een nacht die je normaal alleen in films ziet.

Het is vrijdag 15 juni 2012, ik ben 34 en in plaats van een avond rustig op de bank met Wilma, sta ik onverwacht als 'invaller' met mijn broer en z'n vrienden en nog wat aanhang middenin een volgepakt Philips Stadion. Guus zingt niet meer in café's of met Vagant, maar met Golden Earring (mooi!) en rapper Gers Pardoel voor zo'n 68.000 man in een Brabantse voetbaltempel. Toch nog steeds ook over een nacht die je normaal alleen in films ziet.

We hebben perfecte staplaatsen ergens midden op het grasveld. Het bier vloeit rijkelijk, naarmate het concert vordert vooral door de lucht. Dat geldt ook voor de regen, die de hele dag met bakjes en bakken uit de hemel op onze poncho's neerdaalt. Maar dat mag de pret niet drukken. Zelfs ik stond mee te zingen waar mogelijk -zeker als we met alle aanwezigen tegelijk hardop denken aan Brabant- en het "Guusje bedankt" schalde uiteindelijk ook uit de keel van ondergetekende. Groots met een zachte G. Een bijzondere beleving, zo'n stadionconcert!


Tot slot nog wat kiekjes:

Guus werd zelf nog het natst... Niet van peperkoek, die jongen!

Voor Barry Hay en z'n rockers waren sommigen speciaal gekomen

Veel volluk op de been

Op schermen was alles goed te zien, in veelvoud

Vaak kreeg je bier, soms een grote bal op je hoofd

Als je dat soort rook en confettispuiten ziet, weet je dat het einde nadert

"Het is een nacht" maar "daar brandt nog licht"

Liedje over Brabant

Die vendelzwaaiers zijn bij alle concerten vaste gast

Het moest alleen niet zo'n rommel geven...

Update 23 juni
Helemaal vergeten: ik heb Guus Meeuwis al wel eens eerder live gezien! Dat was tijdens een feest van De Efteling, waar ik toen nog werkzaam was. Volgens mij ter gelegenheid van hun 45-jarig bestaan of zo. Ik zal ongeveer 19 zijn geweest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.