18 juni 2012

Nationaal Archief: 140.000 foto's open data

Op zaterdag 16 juni presenteerde het Nationaal Archief, partner in Beelden voor de Toekomst, een collectie van ruim 140 duizend beelden tijdens de Hack de Overheid hackathon. Deze beelden, afkomstig uit de Anefo persfotocollectie, zijn als open data beschikbaar voor ontwikkelaars die er apps mee kunnen bouwen. Het Nationaal Archief stelt een prijs van €2.500 beschikbaar voor de meest vernieuwende toepassing die zich richt op doelgroepen die nog weinig gebruik maken van het archief.

Niet de minst mooie fotocollectie:

De set bevat een doorsnede van het Nederlandse politieke, maatschappelijke en culturele leven tussen 1959 en 1989. Al het grote en kleine nieuws uit de jaren zestig, zeventig en tachtig is door de Anefo-fotografen vastgelegd: van groot nieuws zoals koninklijke huwelijken, politieke crises en Europees kampioenschappen tot heel klein nieuws zoals gekantelde vrachtwagens op de snelweg, volle stranden tijdens de eerste hittegolf van het jaar en de brandweer die een poes uit een brandend huis haalt.

Bron: persbericht

En dat de foto's al meteen goed worden gevonden en gebruikt, bewijst de zoekfunctie van Wikipedia (tip van Tim). Zie de blog van Open Cultuur Data voor méér vrijgegeven datasets, zoals die van Archief Eemland en Regionaal Archief Nijmegen.

Op het Nationaal Archief is af en toe wel wat aan te merken, maar de collectie blijft altijd top en met open data zijn ze supergoed bezig. Positief jaloers dus! Ben benieuwd wat voor moois er met deze nieuw vrijgegeven collecties zal worden gedaan.

Foto: Niet alleen groot, maar ook klein nieuws, zoals de redding van twee katten bij een brand in de Jordaan, 10 mei 1968. Fotograaf: Eric Koch / Anefo

Aanbevolen leesvoer
- Nederlandse overheid vóór open data, maar tégen open cultuur data
- Het BHIC en Open(er) Data

4 opmerkingen:

 1. Bedankt Chris,

  Wat de concrete waarde van open data kan zijn bewezen bijvoorbeeld ook de 'hackers' van de VU die de WO2 datasets van NIOD en Oorlogsmonumenten ter plekke tijdens de hackathon hebben geüpgrade naar linked open data.

  http://semanticweb.cs.vu.nl/pvb/browse/list_graphs

  Kortom; Deel, Verbind en Verrijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel erg mooi natuurlijk, zo ook de andere datasets op opencultuurdata.nl.

  Wat ik wel opvallend vind is dat het overwegend beeldmateriaal is en een stuk minder tekstuele data (laat staan persoonsgebonden informatie).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Tim: Dat is inderdaad een sterk voorbeeld! In de tijdlijn passeerde ook deze blogpost daar al over.

  @Bob: Anderen (de 'hackers' en het publiek) zijn sneller geïnteresseerd in onze datasets als ze mooie plaatjes bevatten, denk ik. Dat oogt ook beter in je uiteindelijke app natuurlijk. Of misschien is dat een misvatting van ons? Wie weet komen er binnenkort nog datasets met louter data vrij, rond persoonsgegevens? Zou mooi zijn inderdaad.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik begreep van Leiden dat zij sowieso rondlopen met plannen om ook genealogische data als open data aan te bieden.

  Dat we nu een grote dataset afbeeldingen 'open' hebben gemaakt komt ook door Beelden voor de Toekomst. Daarmee willen we om de zoveel tijd iets speciaals doen met de afbeeldingen die in dat kader worden/zijn gedigitaliseerd. Flickr the Commons en Mapit (rond de WOI foto's) waren ook plannen uit deze koker.

  Uiteindelijk zal de vraag of iets open data is zich richten op al onze bronnen dus ook de indexen en archiefinventarissen. Nog even geduld :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.