6 juli 2012

Vrijdagavond cabaret: Dolf Janssen


Dolf Janssen is bekend als de vlotgebekte, slungelige cabaretier annex marathonloper annex idealist met gekleurd haar. Hij kwam een maand of twee geleden naar Waalwijk en samen met ons pap ben ik hem eens in het echt gaan zien. De titel van z'n programma beloofde alvast veel inhoud: Als ik het niet doe, doet niemand het (en daar zal ook wel weer een reden voor zijn, maar mij wordt weer eens niets verteld)

Met als motto "verbeter de wereld, begin bij mezelf" zocht hij naar feiten. Feiten, zodat hij de waarheid kent, zelf keuzes kan maken en langs die weg misschien de wereld een klein beetje mooier. Maar in onze maatschappij is het tegenwoordig lastig feiten vinden. Ze worden verdraaid, verzwegen, verkocht, weggestopt of wat dan ook.

In z'n jonge jaren plantte Dolf een zaadje. Dat werd een twijgje en later een boom. En Dolf vond het mooi.

Affiche (foto: Margriet Jeninga)
Wat kun jij doen om de wereld te verbeteren? De zaal wist niet echt antwoord te geven. "Iets doen voor een ander", riep iemand. Maar wat dan? "Daar denk ik nog over na." Zo gaat het vaak...

Gelukkig had Dolf een antwoord: koop een waterflesje in plaats van steeds flesjes water.

Join the Pipe
Dolf blijkt inmiddels ambassadeur van Join the Pipe: "het eerste sociale netwerk van kraanwater drinkers met een droom; het bouwen van de langste waterleiding om zo iedereen van schoon drinkwater te kunnen voorzien."

De reden voor dit initiatief is evenals de aanpak simpel:
Er was eens een tijd waar de helft van de bevolking elke dag 70 liter drinkwater puur en alleen gebruikte om het toilet mee door te spoelen, terwijl op het zelfde moment, de andere helft omkwam van de dorst.

Als particulier kun je waterflessen kopen, als restaurant karaffen, voor parken en publieke plaatsen zijn er zelfs watertappunten. Het gebruikte materiaal is natuurlijk milieuvriendelijk, zodat het je leven lang meegaat en niet toevoegt aan de bestaande plastic soep. Met de opbrengst worden waterpompen, putten en andere waterprojecten in Afrika en Azië gefinancierd.


Mooi! En Brabant doet ook mee (filmpje). Als ik weer eens op de Bossche Parade kom, dan gaan we ons eigen flesje een keer vullen.

Terug naar Dolf
Het verhaal van Dolf is goed, de grapdichtheid hoog, zijn improviserend vermogen sterk. Helaas maakt hij nogal wat 'grappige' zijsprongen, die vaak wel leuk zijn, maar niet altijd nuttig en in die gevallen behoorlijk afleiden van het verhaal. Maar dat zij hem vergeven, want als afsluiting komt hij met een heel mooi gedicht.

Een show waarna er wél iets verandert. Al is het maar iets kleins.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.