22 november 2012

Gepresenteerd in Duitsland: over forums, chat, Archief 2.0 en een andere houding

Vandaag en morgen geef ik twee presentaties tijdens het congres Offene Archive in het mooie Speyer, Duitsland. Een congres dat voor veel Duitse archivarissen de eerste echte kennismaking met het fenomeen 2.0 in het archiefwezen zal zijn.

In mijn eerste presentatie grijp ik het beeld van de Brabantse koffietafel aan om te betogen dat onze zogezegd digitale studiezalen helaas vooral bestaan uit veelal toegangen en soms scans. En dat terwijl de fysieke studiezaal toch echt veel meer functies vervult dan die alleen. Waar is het sociale in ons sociale web? Zoals de Brabantse koffietafel staat voor gastvrijheid, elkaar ontmoeten, verhalen vertellen en lachen, zo laat ik zien hoe forums ertoe kunnen bijdragen dat er rond je website een community groeit of zichtbaar wordt, mensen die elkaar en jou ontmoeten, kennis delen en helpen. Forums zijn op de websites van de meeste archieven nog altijd een ondergeschoven kindje. En dat is onterecht, zeker als je kijkt naar hun mogelijkheden en staat van dienst. Maar wat betekent het succesvol inzetten van forums voor de archivarissen die ermee aan de slag zijn gegaan? En hoe voorkom je een spookstad op je website?

Als er tijd over is, dan laat ik ook nog wat van chat zien. Als forums zorgen voor een digitale koffietafel, dan zorgt een chatknop voor een digitale informatiebalie. Het werkt gewoon!


In mijn tweede presentatie had ik allerlei toffe Web 2.0 toepassingen van Nederlandse archieven willen laten zien. Maar uiteindelijk staat of valt alles met de Nederlandse archivarissen zelf. Het begrip 'houding' staat natuurlijk weer centraal; hoe open, experimenterend, samenwerkend, delend en zo meer zijn we eigenlijk geworden? Door het kort toelichten van allerlei initiatieven laat ik zien hoe het netwerk Archief 2.0 heeft geprobeerd een steentje bij te dragen aan het opfrissen van het Nederlandse archiefwezen. We are rebels... with a mission!

4 opmerkingen:

 1. O wat zou ik als Duitse archivaris jaloers zijn bij die tweede presentatie! (En die vingergroet van Luud op de laatste foto had ik eerder nog niet eens gezien...)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als dát niet aanslaat in Duitsland...! Ik vermoed dat een aantal enthousiaste archivarissen/archieven die we nu al op allerlei forums en op social media zien er wel wat van zullen oppikken en er mee aan de slag gaan. Succes met je presentaties!
  Anneke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fantastische presentatie Christian, met veel mooie plaatjes die nog mooiere herinneringen oproepen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Ingmar @Anneke: We gaan het vandaag zien... Van wat ik er nu van heb meegekregen en gehoord, lopen veel Duitse archivarissen vooral over van scepsis, en van verongelijktheid over hun magere financiering. Nog niet bepaald van enthousiasme voor 2.0-achtige zaken.

  @Tom: Dat had ik nou ook. :-) We moeten dus vooral nieuwe herinneringen blijven maken!

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.