23 maart 2013

Gezien: U spreekt met uw moordenaar


Bestaat er zoiets als de perfecte moord? Op papier wel, maar in de praktijk loopt het altijd net even anders. De werkelijkheid valt nou eenmaal niet tot in elk detail te plannen. En wat dan?

Dat is zo'n beetje de rode draad in Dial M for Murder, de bekende thriller van Hitchcock uit 1954, waarvan het script werd geschreven door Frederick Knott, de man die ook het toneelstuk schreef waarop de film is gebaseerd. Het Thriller Theater brengt vanaf 2011 een Alfred Hitchcock Trilogie op de planken, met vorig jaar al The 39 Steps en dit jaar U spreekt met uw moordenaar, de Nederlandse toneelversie van Dial M for Murder.

Vooral het spel van Peter Tuinman (als Tony, die zijn vrouw Sheila wil laten vermoorden) en Brigitte Heitzer (als Sheila) is een genot om naar te kijken. Het is een thriller met hier en daar een vleugje humor, vooral van de kant van Tuinman, maar duidelijk anders van karakter dan The 39 Steps in 2011, dat wel op een komedie leek. Dit jaar viel er steeds op de juiste momenten een grap of schrik je je een hoedje. Overigens ook weer gevolgd door een lach. Het enige personage dat een beetje uit de toon viel was Genio de Groot als rechercheur Hubbard, die als een soort Columbo naar mijn beleving net een step te veel in de humorhoek zit.

Maar los van de humor is het bovenal een erg knap stuk, dat je als toeschouwer medeplichtig maakt aan de moord. Zowel het oorspronkelijke plan als de geïmproviseerde redding daarvan wordt je tot in detail uit de doeken gedaan, zodat je steeds denkt te weten hoe het zit... totdat blijkt dat de werkelijkheid inderdaad niet van papier is.

We gaan er de film weer eens op nazien. Het toneelstuk is alvast een aanrader!

En of er echt zoiets bestaat als de perfecte moord? Dat zou Peter Tuinman toch moeten weten. We zagen hem namelijk al eerder schitteren in Het Gouden Ei. Daarin had ie z'n zaakjes toch wat beter voor elkaar...


Aanbevolen leesvoer
- Gezien: Pip Utton als Charles Dickens

Foto: Genio de Groot (links) en Peter Tuinman (rechts) in een kat- en muisspel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.