29 januari 2014

De geschiedenis reist met je mee


Tientallen apps op m'n smartphone om op allerlei plekken in de wereld locatiegebonden oude kranten te lezen en historische foto's te bekijken, verhalen van vroeger te horen en archieffilmpjes te zien. De een via m'n beeldscherm nog mooier geïntegreerd in de omgeving dan de ander. En toch gebruik ik ze nooit - wie wel? - want als ik op pad ben, dan loop ik simpelweg niet steeds met m'n mobiel voor m'n neus te zoeken naar de juiste app, om te hopen dat er op die plek iets van augmented reality te beleven valt.

Bovenstaand filmpje werd gespot door mijn collega Marilou. Ik had het in eerste instantie compleet gemist, maar collega Mariët was zo attent mij er nog eens extra op te wijzen. En ik vind het prachtig!!!

Het betreft het afstudeerproject van Ilse Heesterbeek aan de Design Academy Eindhoven: History Travels With You

Dit project is erop gebaseerd om busreizigers de kans te geven via historische informatie meer kennis op te doen over hun omgeving. Mensen, en vooral reizigers die elke dag met de bus dezelfde route (routine) nemen naar het werk, zijn vaak gewend geraakt aan hun eigen omgeving en hebben daardoor een gesloten blik ontwikkeld ten opzichte van deze omgeving, wat een busreis saai kan maken. Het doel van mijn eindproduct is om deze blik te openen door bij de mensen vaak onbekende informatie over de historie van hun eigen omgeving aan te bieden op locatie.

Gerelateerd kijkvoer
- Aai eens een dino
- Street Museum NL: wandelen door historisch Noord-Holland

5 opmerkingen:

 1. Heel mooie toepassing. Nou nog bouwen en vullen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Inderdaad mooi!

  Dit kan zo een use case zijn binnen één van de pilots van Erfgoed & Locatie (heb de link reeds via de projectomgeving van E&L verspreid).

  In hoeverre zijn jullie collecties al voorzien van geo-informatie?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een geweldig idee! Binnen mijnGelderland hebben we de meeste content (verhalen, canons etc.) voorzien van Geo-info. Kom maar op met die slimme busramen ;) Leuk!

   Verwijderen
  2. @Bibi: Dank voor je reactie. Ik zou willen dat wij al zo ver waren met het toevoegen van geo-info!

   Aan de andere kant lijkt me dat voor deze busramen nauwelijks interessant. Het ziet er namelijk bepaald niet uit als een toepassing waarbij op een geautomatiseerde manier op basis van geo-info en tags en zo busruiten worden gevuld. Het ziet er uit als een handmatige selectie waarmee een verhaal wordt verteld, waarbij de geo-info eigenlijk maar een klein deeltje van de voorbereiding betreft. En de meeste tijd gaat zitten in beelden selecteren, animaties voorbereiden, teksten schrijven, testen, testen enzovoort...

   Verwijderen
 3. @Luud: Zodra zich een student bij me meldt, meld ik het hier weer. ;-)

  @Bob: Nauwelijks. Veel foto's zijn wel voorzien van straatnaam en huisnummer, maar daarmee houdt het op. Dat lijkt me overigens ook niet nodig in dit geval.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.