22 april 2014

De bevrijding van 's-Hertogenbosch en 85.000 andere filmpjes online


Het Britse Pathé heeft vorige week 85.000 historische beeldfragmenten op YouTube gezet. Het gaat om filmpjes die vroeger in de bioscoopjournaals werden gebruikt, zoals het Polygoon-journaal in Nederland deed.

Daaronder ook veel filmpjes over Nederland. En over 's-Hertogenbosch, zoals bovenstaande beelden van de bevrijding van onze stad eind oktober 1944 door de 53e (Welshe) Infanteriedivisie. Beelden die nog nooit eerder werden uitgezonden, uniek dus.

Met wat dramatische muziek eronder kun je het nog spannender maken dan het al was. Al herken ik in onderstaand filmpje Den Bosch dan weer niet zo snel.


Aanmerkelijk minder spannend, maar wel herkenbaar als Den Bosch, laat het volgende filmpje zien hoe troepen paraderen, een plaquette wordt aangeboden aan de bevrijders en enkele oorlogsgraven bezocht. Helaas geluidloos, dus de toespraken en muziek gaan aan je voorbij.


Tot slot een filmpje waarin te zien is hoe in 1952 een gedenknaald wordt opgericht, ter nagedachtenis aan de bij de bevrijding gesneuvelde militairen:


Het moge duidelijk zijn dat Pathé een ware schat online heeft gezet. Prachtig! En dan zien we maar door de vingers dat Den Bosch wordt omschreven als a little town in Holland...

Gerelateerd
- Bezocht: Het Noordbrabants Museum - Het Verhaal van Brabant
- Oorlogsverhalen in Mill
- Meer met minder: benader mensen die je kunnen helpen
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.