7 maart 2007

Nederlandse non-profit in SL

Het is bekend dat steeds meer bedrijven in Second Life (SL) een vestiging openen. Maar in het buitenland stappen ook veel non-profit instellingen in SL. Daaronder al bibliotheken en universiteiten, maar ook overheden. Zo gaat Zweden een digitale ambassade openen. Daar kun je informatie krijgen over bijvoorbeeld het verkrijgen van een visum of zo.

Daar komen de Hollanders!
Maar ook in ons eigen landje zijn we wakker hoor!

Zo heeft de Vrije Universiteit Amsterdam sinds kort een eigen lapje grond bebouwd. Daar wordt niet alleen informatie over opleidingen gegeven. Ook wordt er onderzoek gedaan naar het fenomeen van virtuele werelden, de betekenis daarvan voor onze samenleving en de mogelijkheden van onderwijs en onderzoek in SL.

De stap naar Second Life is voor de VU een logische. In de onderwijsvisie van de VU staan zogenaamde communities of learners centraal: docenten en studenten werken samen aan de ontwikkeling van kennis. Virtuele werelden, waarvan Second Life een aansprekend voorbeeld is, kunnen de ontwikkeling van communities of learners stimuleren en faciliteren.


Nou, een mooie gedachte, waarin het idee achter Web 2.0 te herkennen is.


Jammer alleen dat de campus niet voor niet-studenten toegankelijk is. En ik ga toch echt niet meer studeren voorlopig... ;-) Op 1 maart was er blijkbaar wel een open dag. Die heb ik dus gemist.

Ook de Gemeente Zoetermeer begint een virtuele tegenhanger van zichzelf te bouwen. Daar willen ze mensen laten wonen, werken en winkelen. Er is al belangstelling van grote leisurevoorzieningen van Zoetermeer (SnowWorld en Dutch Water Dreams) om aan te sluiten bij dit initiatief van de gemeente. Die bouwt zelf het stadhuis na om bijvoorbeeld een echt virtueel loket te krijgen. Maar eerst nog even een eilandje kopen!


Een typische reactie op dit voornemen kwam van de politieke partijen CU en SGP... De vervolgvraag van deze partijen is waarschijnlijk waarom Zoetermeer nog steeds een website heeft en wanneer het fysieke stadhuis van de gemeente wordt afgebroken!

De eerste...
Zowel de Vrije Universiteit als Zoetermeer gaan er trouwens prat op respectievelijk de eerste Nederlandse universiteit en gemeente in SL te zijn. We zullen dat de komende tijd wel vaker zien: instellingen die zich als de eerste presenteren. Goed voor de publiciteit.

En gelijk hebben ze hoor. Misschien moet ik als eerste echte archivaris in SL - die daarvoor durft uit te komen dan - ook maar eens wat reclame gaan maken... ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.