16 april 2007

Archivistische voorlichting

Wel, als archivaris ben ik toch een wat vreemde eend in de bijt van de bibliothecarissengroep in Second Life (SL). Voor veel digitale bieb'ers - niet allemaal! - is een archivaris toch een soort van bibliothecaris, die iets met speciale collecties doet. Oud spul, zal ik maar zeggen.

Maar ik ben de beroerdste niet en vertel graag dat het leven van een archivaris toch wat anders in mekaar zit dan zo. En dat het toch echt een ander vak is dan dat van bibliothecaris. Onbekend maakt onbemind hè.

Een eigen klasje
Een lid van de groep Library Graduate Students in SL benaderde mij na een tijdje. In deze groep wordt zo om de twee weken een bepaald onderwerp besproken en dit keer hadden ze aan archieven gedacht. Archiveren in SL, archieven in SL... zelfs archivarissen in SL. Of ik niet een keertje voorlichting wilde komen geven.

Tuurlijk. Eigenlijk een soort van college inleiding in de archivistiek voor bibliothecarissen in SL, zal ik maar zeggen. Leuk!

Dus tussen alle tijdzones door kwamen we bij elkaar, op dit moment alweer een week of twee geleden. Er waren ook een aantal deelnemers aanwezig met een specialisatie in archivistiek of zo, voor wat betreft hun studie. Dus de archivarissengroep groeide ook gelijk weer wat.

Net als een echte presentatie (was dit niet echt dan... eigenlijk...?) had ik het allemaal ongeveer voorbereid op papier. Ik had geen PowerPoint of wat dan ook - kan wel, maar nog maar even niet - dus had alleen mezelf om het verhaal te vertellen.

Aan bod kwamen onderwerpen als wat nu eigenlijk archieven zijn, wat de functies van archieven zijn, wat de taak van archivarissen is, waardering en selectie, verschillen met bibliotheken en boeken enzovoort. Ook werd natuurlijk ingegaan op de problematiek van archiveren in SL.

Nou...

Terugblikken
Met mijn beperkte Engels - zeker in chat - en omdat dit toch geen eenvoudige koek is, heb ik m'n best gedaan om er wat van te maken. Op het moment dat het over archiveren en SL ging, werd het natuurlijk wat free wheelen, want daar weet ik zelf ook gewoon weinig van. Eigenlijk bijna niks...

Maar het was toch een hele boeiende presentatie, met interessante vragen en inspirerende discussies. En het was gewoon heel erg leuk om dit eens in de wereld van SL te doen, alhoewel nog wat primitief. Elders worden niet alleen PowerPoint dingen gebruikt trouwens, maar ook white boards, video, spraak en dergelijke.

Op het EduIsland (voor educatoren) wordt zelfs voortdurend nagedacht over en geëxperimenteerd met nieuwe tools in SL om te gebruiken in lesverband, voor presentaties enzovoort. (Laat je poppetje z'n vinger opsteken en zo... maar ook bijzonder geavanceerde dingen.) Ook leuk voor de Nederlandse onderwijsinstellingen in SL, maar ja... die zitten allemaal weer op aparte eilandjes...

Leesvoer
Voor de aardigheid heb ik de tekst van de hele presentatie, inclusief discussies en zo, helemaal online gezet. Niet zodat je er de inhoudelijke en taalkundige fouten kunt uithalen... maar zodat je eens ziet hoe dat eruit ziet.

En misschien leer je er nog wat van... ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.