10 april 2007

Fotootjes delen down under


Via Het Archiefforum | co-blog van BHIC-collega Ton de Looijer cs., kwam ik op het spoor van PictureAustralia’s Flickr Pilot Project. Een hele mond vol, maar eigenlijk is het tamelijk eenvoudig uit te leggen, zelfs voor mij:

Op Flickr zijn twee aparte fotogroepen aangemaakt (People, places and events en Ourtown) en de plaatjes die daarin geplaatst worden door het grote publiek, worden van tijd tot tijd weer opgenomen in de fotocollectie van de Australische nationale bibliotheek.

Een superinitiatief natuurlijk, omdat het mes aan allerlei kanten snijdt. Die kanten ga ik niet allemaal opnoemen, want je kunt ze zelf nalezen in een kort artikel over het pilotproject.

En grappig is dat ze ook problemen - uitdagingen? - zijn tegengekomen, waar wij op het BHIC nog steeds mee worstelen, al varende richting Zuidland. (Wat toevallig ook Australië bleek te zijn...) Hoe laat je die dingen een soort van beschrijven? Hoe zit het met de fotokwaliteit? Hoe ga je om met auteursrechten?

Ik denk dat er voor ons soort instellingen veel kansen liggen op het gebied van communitywebsites als Flickr, maar ook bijvoorbeeld YouTube enzovoort. In de zin van gebruikersparticipatie scoren deze sites errug hoog!

Tsjee, wat een klein berichtje. Het is zeker vakantie...? ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.