8 april 2007

Web 3.D?


Over een kleine twee maanden mag ik voor archiverend Nederland - tenminste, het deel dat naar me komt luisteren dan - een presentatie geven over Web 2.0, virtuele werelden en wat andere nieuwigheden. Ik begin hiervan zelf al aardig op de hoogte te raken. Maar goed, in het land der blinden... enzovoort.

Web 2.0... Het lijkt nog helemaal nieuw, maar toch wordt er alweer verder gedacht dan dat. Web 3.0... Of eerder Web 3.D. Het driedimensionale web?

Ontdek je plekje
Ik kom daar nu mee omdat ik de laatste tijd erg veel mensen spreek over de toekomst van internet, virtuele werelden, dienstverlening en dergelijke. Natuurlijk via Second Life (SL), maar ook vaak via de chatbox op deze blog. En af en toe - ik zeg het ook wel tegen anderen - is het langs die wegen goed om te merken of zelfs te horen dat je niet helemaal gek bent... ;-)

Veel van de mensen, die ik spreek, surfen bijvoorbeeld over het web of komen naar SL om dingen te ontdekken. Vooral op het biebeiland van SL stikt het van de digitale poppetjes, die allemaal proberen te achterhalen wat SL of virtuele werelden in het algemeen voor hun dienst of zelfs hun vak kunnen betekenen. Eigenlijk is het een soort proeftuin, een speeltuin ook.

En zo moet je het ook benaderen... Want heel vaak spreek ik ook mensen, die zich afvragen wat wij als professionals hier eigenlijk doen. Heeft dat nou zin? Zo'n digitaal gebouw, met daarin een digitaal bureau en een digitale computer, waarmee je naar een website kunt gaan? Wat is daarvan de meerwaarde?

Op dit moment? Nog helemaal niks. Voor de toekomst? Misschien wel het eerste stapje op weg naar het nieuwe, driedimensionale internet: Web 3.D!

worldmerge
Tussen SL en het internet worden steeds meer koppelingen gelegd. Niet alleen door linkjes naar websites, maar steeds meer geavanceerd, geïntegreerd. Ik geef zomaar wat eenvoudige voorbeelden:

  • De SLQ infoStation kan vanuit SL zoekacties uitvoeren in SL, zoals naar boeken en artikelen, maar doorzoekt ook bijvoorbeeld Google, Wikipedia en Amazon, naast blogs over SL.


  • De Babbler is een SL vertaalmachine, die je kunt gebruiken in SL. Hij vertaalt in real time je chat in een taal naar keuze, of vertaalt de chat van andere poppetjes naar de jouwe. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van Altavista Babel Fish. Tot voor kort was dat overigens nog Google Translate.


  • Niet alle voorbeelden hoeven zo serieus te zijn: de Neo-Realms Second Life Fishing Game is een soort van spel, dan wel vorm van ontspanning in SL. Er worden echter ook toernooien gehouden enzovoort. Op de website kun je scorelijsten weergeven, je gevangen vissen nazoeken en de verschillende competities volgen.


En zo zijn er nog veel meer toepassingen, maar het gaat om het idee. En dat is dat de koppeling tussen SL en internet al een stuk verder is dan de 'klik hier om de website te openen' melding, die je een tijdje terug nog onevenredig veel tegenkwam.

Stel dat...?
En da's ook wat mooi zou zijn voor ons hè? Want stel nou eens dat je als digitaal poppetje in Amerika het genealogisch onderzoekscentrum in SL binnenwandelt. Want stel dat je iets over je voorvaderen wilt opzoeken, die van een klein landje aan de andere kant van de oceaan kwamen gevaren. En stel nou eens dat je nog niet eens weet waar dat landje precies ligt, laat staan hoe je daar naar voorouders moet zoeken...

Stel nou eens dat je daar een ander digitaal poppetje tegen het lijf loopt. En stel dat dat poppetje een archivaris uit dat kleine landje blijkt te zijn. En dat die je in datzelfde onderzoekscentrum kan helpen met het zoeken naar je voorouders.

Want stel dat je vanuit het centrum naar dezelfde monitor kunt kijken waarop dat digitale poppetje uit dat kleine landje jou laat zien hoe je de databases doorzoekt met voorouders, die ze in dat kleine landje allemaal bedacht hebben. (En we hebben er veel te veel bedacht!) En stel dat je direct de resultaten ziet op die monitor, details kunt weergeven, scans kunt downloaden...

Stel dat dat zou kunnen? Zou dat nou niet mooi zijn?

VWIE
En dat is zo ongeveer ook het idee dat bij vele anderen leeft, in ieder geval in SL. Het idee dat Web 3.0 niet zomaar een voortzetting is van alles wat Web 2.0 ons te bieden heeft, maar dat Web 3.0 vooral een driedimensionale laag gaat krijgen, dus Web 3.D.

De verbondenheid tussen virtuele werelden als SL en het internet zal zich ongetwijfeld doorzetten. En ongetwijfeld - al is het maar omdat Microsoft dat straks gaat willen - komt er een VWIE, een Virtual World Internet Explorer. Een browser, die je niet alleen laat grasduinen over het internet, maar je ook je weg laat vinden in virtuele werelden.

Want het internet is een geweldig medium, vooral voor grote hopen informatie en inhoud... Maar virtuele werelden zijn op hun beurt weer perfect voor communicatie, samen online leren, delen en sociaal netwerken.

Onder het genot van een paaseitje zal ik daar nog eens bij wegdromen... ;)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.