27 februari 2008

Echte leiders..


Echte leiders maken van volgelingen leiders.


Ongeveer zo luidt vandaag de spreuk op de coachingskalender, die het bureau op m'n werk nog voller maakt dan het toch al is, wat een mooie visualisatie geeft van achterstanden in werkzaamheden. Het is dan ook dat Marina anderhalve week op de kalender doorbladerde, anders had ik het nog niet eens geweten voor vandaag.

En dat zou jammer zijn geweest, want het leiderschapsthema kwam vandaag herhaaldelijk terug in onze brainstorm over communities. Dat gold ook voor het boek The Starfish and the Spider, waar Marina een hele mooie visuele boekrecensie bij maakte. Gaat dat zien!

Ikzelf herkende er in ieder geval veel in van dingen waar ik aan denk en zelfs mee worstel binnen m'n communityleven - online en offline - en (vooral) ook op het werk.

Wat ik me nu dan ook ineens bedenk - en alhoewel ik deze middag héééél veel heb gepraat.. dít heb ik niet gezegd - is dat het succes of falen van een (online) community eigenlijk in hoofdzaak, zo niet helemaal, staat of valt met het gedrag, het doen en laten, maar vooral met de passie van de leider, of initiator, of verantwoordelijke. Hoe je het dan ook wilt noemen. Een katalysator, in het boek.

(Oké, die opmerking is misschien op zich niet zo spannend voor jullie, maar vat voor mij wel samen waar ik een halve middag over heb gepraat!)

Mooi! Ik lees niet veel boeken, maar móet dit boek gewoon lezen!

Ik ga er verder gemakshalve vanuit dat Marina een goede samenvatting van onze sessie maakt, met de belangrijkste leermomenten. Indien het geval, dan maak ik vanaf hier wel een link.. ;-)

Een inspirerend dagje! Met speciale dank aan Marina, die de juiste vragen stelde! :-)

Plaatje

4 opmerkingen:

 1. ha christi, het was zeker inspirerend! bedankt voor de rondleiding en dialoog. ik beloof d'r nog over te bloggen maar ut moet nog ff zakken...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. /me vraagt zich af of-ie ooit nog van z'n SL-naam afkomt.. ;-)

  @Marina: Ook bij mij moet een en ander nog neerdalen tot op woordniveau. En het werk vandaag helpt niet echt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik hoop nog veel meer te lezen over jullie conversatievruchten!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Edwin: Tuurlijk! Daar is dat neerdalen voor.. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.