16 juni 2008

De juiste opstelling


Bij voetbal gaat het niet alleen om de opstelling van de poppetjes, maar ook om hoe de poppetjes zich opstellen. Dat weet toch iedereen.

De kracht van het huidige Oranje - tenminste, dat vanaf een week geleden dan - is dat er geen lui meer zijn die liever zelf het net missen, dan dat ze een ander laten scoren. Het teambelang staat immers voorop. Da's logisch, zou Cruijff zeggen.

En zo denk je soms dat er meer dingen logisch zijn.

Je moet op je scherpst spelen..
Hier wat berichtjes die het topje van een ijsberg laten zien aan achterliggend mail- en briefverkeer. Waar gaat het om? In het kort en zo neutraal mogelijk:

Een groep vakgenoten wil een ArchiefWiki opzetten, met daarop onder meer onze vakterminologie. Deze terminologie wordt dan gekoppeld aan andere terminologieën, wordt verrijkt met interne en externe links, en met afbeeldingen. En de wikistructuur biedt ook het voordeel dat discussie kan plaatsvinden en dat een breed publiek de terminologie kan gebruiken. Mooi hè?

...wanneer je de bal kwijt bent
Maar er is ook de S@P, de Stichting Archiefpublicaties, die op initiatief van de KVAN (de Nederlandse beroepsvereniging voor archivarissen) is opgericht. Deze stichting - zonder winstoogmerk! - geeft de papieren versie van de archiefterminologie uit en had net nieuwe boekjes laten drukken. Ze beroept zich op het auteursrecht en dreigt met juridische stappen als de wiki er komt.

De opstelling van de KVAN en de VVBAD (kort door de bocht de Vlaamse tegenhanger van de KVAN) laat ik even buiten beschouwing. Maakt ook niet uit voor dit verhaal.

Je gaat het pas zien als je het doorhebt
Want wie heeft er nou gelijk hè? Nog even los van de vragen of het concept van de verrijkte wiki het auteursrecht van de S@P wel schendt en waarom een stichting zonder winstoogmerk zich druk maakt om een voorraad papieren boekjes, leer ik persoonlijk nog iets anders:

Alles begint met de juiste opstelling. In het voetbal. In het archiefwezen. Hoe zijn de poppetjes opgesteld en hoe stellen de poppetjes zich op?

Maken auteursrecht en papieren oplages iets uit als je naar achtergrond en doelstelling van de S@P kijkt? Hoe stel je je op tegen nieuwe initiatieven? Laat je die jongelui maar begaan? Houd je je afzijdig? faciliteer je ze? Stel je samenwerking voor? Of werk je ze tegen? Wie is waarmee gediend? Welke belangen wegen zwaarder? Financiën? Publieksbereik? Monopolie? Discussies onder vakgenoten?

Wat is de juiste opstelling?

Wie het weet mag het zeggen. Anders vraag ik het Cruijff wel.. ;-)

(Oh ja, van de website van de S@P leer ik trouwens dat de lexicon maarliefst 333 pagina's zou bevatten.. maar da's dan duidelijk een ander lexcion dan ik altijd zie! Heeft iemand de versie van 333 pagina's in huis?? Hij stamt uit 2003. Ik ben errug benieuwd naar die versie!)

Plaatje met dank aan een collega.

6 opmerkingen:

 1. Misschien leeft de S@P groep ook wel volgens een regel van Cruijff: Je kunt beter ten onder gaan met je eigen visie dan met de visie van een ander.

  Hoewel: de archiefwiki gaat nooit ten onder. Die gaat hoogstens over in iets wat nog doeltreffender is.

  Goed gesproken Digitale Archivaris!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed stukje! Ik had het niet beter en neutraler kunnen zeggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Eerlijk gezegd vind ik die archiefterminologie niet eens zo geschikt als uitgangspunt. Als niet-archivaris vind ik de definities vaak lastig, de ene onbekende term wordt uitgelegd in de andere onbekende term. Dus waarom zou je dan iets gebruiken waar auteursrecht op rust?

  Ik denk dat we beter zelf helemaal opnieuw kunnen beginnen met definities in termen die onze bezoekers begrijpen. Dan ben je meteen van S@P af.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Duul: Dank voor de steunbetuiging! Cruijff heeft voor iedereen een wijsheid! :-)

  @Ingmar: Bedankt voor je reactie!

  @Yvette: Een goed discussiepunt, maar niet echt waarover het bericht ging.. haha!

  De wiki is in eerste instantie voor vakbroeders bedoeld. Voor verreweg de meeste van onze klanten kunnen onze termen namelijk gestolen worden, hoe makkelijk verwoord dan ook.

  Maar misschien kan er dus nog een extra terminologie aan gekoppeld worden, met een soort archieftermen voor dummies.. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nog niet gehinderd door veel kennis over de archiefwereld (studeer IDM dus moet nog echt beginnen)...


  Als je niet faciliteert of samenwerkt dan gebeurt het toch wel. Als een medewerker bij een organisatie geen wikifaciliteiten krijg, dan fietst deze bij voldoende frustratie er om heen en maakt er zelf eentje extern. Zo ook voor dit verhaal lijkt me...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @nomorecorsa: Ik denk dat je vaak gelijk zult krijgen met wat je zegt, alleen denk ik ook dat het auteursrecht in dit geval een complicerende factor is.

  Maar ook ikzelf ben ervan overtuigd, dat als mensen zich aan traditionele manieren van werken blijven vasthouden en andere initiatieven in de weg staan, ze uiteindelijk voorbijgestreefd zullen worden. Op de een of andere manier.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.