17 september 2008

Digitale schoenendoosprojecten


Toen ik naar een plaatje aan het zoeken was voor bij het vorige bericht stuitte ik zomaar op The Digital Shoebox Project, een schoenendoos vol historische schatten uit het zuidoosten van Ohio.

Na wat zoeken en klikken was ik eigenlijk wel gecharmeerd van deze schoenendoos. Je kunt er namelijk vanalles in kwijt, van foto's en kaarten, tot complete boeken en films. En dan natuurlijk met volledige metadata en scans en zo, dus niet te flauw hè.

In Ohio werken ze met software van CONTENTdm en dat programma..

..makes everything in your digital collections available to everyone, everywhere. No matter the format -- local history archives, newspapers, books, maps, slide libraries or audio/video -- CONTENTdm can handle the storage, management and delivery of your collections to users across the Web.


Klinkt prima, toch?

Ik merk trouwens dat ze in het zuidoosten van Ohio nog redelijk basic gebruikmaken van die software. In het noordoosten van diezelfde staat gaat het er alweer professioneler aan toe. Daar zie ik ook dat verschillende bibliotheken en archiefdiensten samenwerken of aan de collecties bijdragen.

Sowieso gebruiken erg veel instellingen dit pakket voor het ontsluiten van hun collecties, blijkbaar, en kun je ook weer zoeken naar al die collecties. Mooie spullen hoor!

Blijkt ineens het Gemeentearchief Veenendaal ook mee te doen! Kijk even naar hun foto's, boektitels en notariële akten.

Mooi is dat die laatste database ook scans bevat.. en bovendien een unieke link voor ieder object! Da's dan weer handig voor iets als Google, geloof ik. Ook leuk is de optie om objecten als favorieten op te kunnen slaan. Kende iemand deze software al?

Nou, ik ben in ieder geval weer wat wijzer geworden deze morgen.. Straks nog maar eens verder spelen! :-)

Plaatje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.