2 oktober 2008

Nationaal Archief in zee met Flickr The Commons


Hoera! Ik had er via de digitale wandelgangen al over gehoord, maar deze week viel dan de uitnodiging in de bus voor het seminar Nationaal Archief joins Flickr The Commons dat op dinsdag 4 november plaatsvindt in Rotterdam.

Het Nationaal Archief gaat dit najaar het experiment aan door zich als eerste Nederlandse erfgoedinstelling aan te sluiten bij Flickr The Commons, een initiatief gestart door de Library of Congress (VS) en de internationale fotowebsite Flickr. Een deel van de bijzondere fotocollectie Arbeidsinspectie, die in het kader van het project Beelden voor de Toekomst gedigitaliseerd is, zal op de website Flickr The Commons geplaatst worden. Gebruikers kunnen foto's taggen en van commentaar voorzien.


Natuurlijk ben ik vooral nieuwsgierig naar de presentaties van George Oates en Fiona Romeo.

George Oates (VS) is projectleider van Flickr The Commons en zal vertellen over hoe het project tot stand gekomen is en hoe archieven samenwerken met Flickr om hun collecties te verrijken. Fiona Romeo (GB) is hoofd digitale media van National Maritime Museum en voorheen producent Nieuwe Media voor onder andere de BBC. Romeo zal ingaan op de uitdagingen voor archieven in het digitale domein en de eerste ervaringen van haar museum met Flickr The Commons.


De tentoonstelling Meisjes van de fabriek geeft alvast een voorproefje voor wat betreft foto's uit de collectie Arbeidsinspectie van het Nationaal Archief. In totaal zitten er 5.048 foto's in deze collectie, uit de periode 1900 tot 1955. De collectie is ontstaan tijdens diverse onderzoeken naar de arbeidsomstandigheden in verschillende bedrijven.

Mooi! Ik heb zelf nog niet zo goed gekeken naar de achtergronden van The Commons en ben eigenlijk wel nieuwsgierig naar de exacte meerwaarde daarvan voor archieven.

Op het BHIC gaan we binnenkort namelijk ook een hele mooie collectie online zetten via onze eigen Flickr photostream Brabant Bekijken en wie weet is deelname aan The Commons nog eens iets voor ons. Ik heb er dus zin in!

(En ja.. Ik heb een zéér goede vakantie gehad! Kort, maar hevig.. ;-))

Plaatje

6 opmerkingen:

 1. Wat een leuk nieuws! En wat een prachtige foto's van de meisjes.
  Kom je ook nog naar de OCN?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Marina: Ik had niks liever gewild dan naar de OCN te komen.. Al was het maar om zoveel van die befaamde bibliobloggers te ontmoeten! :-)

  Feit is dat beide dagen voor mij echt superslecht vallen. Dat komt vooral door mijn late vakantie en de drukte waarin het BHIC nu verkeert. Er staan belangrijke afspraken in de agenda en daar moet ik gewoon even bij zijn. Zowel fysiek als mentaal.

  Prioriteiten en zo.. Bleh! Ik baal er wel van hoor! :-(

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi,

  staat er in de uitnodiging hoe je je aan moet melden, of kan dat alleen als je een uitnodiging hebt ontvangen. Op de website kan ik namelijk niet doorklikken naar inschrijfformulier.

  Moqub

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Moqub: Dat berichtje op die website lijkt me een algemene uitnodiging aan iedereen, maar inderdaad.. doorklikken is er niet bij. In de uitnodiging staat dat je een mailtje kunt sturen naar info@beeldenvoordetoekomst.nl.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Marina: Een hele eer! :-)

  Ik wil de presentatie nog voor een tweede keer bekijken hoor, vooral omdat ik de visualisatie van een en ander weer schitterend vind!

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.