14 april 2009

Mijn Stad Mijn Dorp: mijn lof en twijfel


Via-via kwam ik op de blog van het project Mijn Stad Mijn Dorp terecht van het Historisch Centrum Overijssel. Wat een groots project, wat een ambities! Ik kopieer en plak even uit het visiedocument:

Mijn Stad Mijn Dorp is een platform op het internet, gebaseerd op web 2.0 technologie, waar iedereen historische informatie over ieder willekeurig onderwerp uit zijn of haar omgeving (gezien vanuit plaats, familie, interesse, enzovoorts) makkelijk kan vinden en combineren en waar tevens iedereen zijn of haar
historische bronnen kan publiceren, kan gebruiken, delen en verrijken.

De historische bronnen staan verspreidt op verschillende plaatsen, maar worden aan elkaar gekoppeld door het internet en kunnen tegelijkertijd doorzocht en gecombineerd worden door middel van goed opgezette zoekfunctionaliteiten.

Het startpunt van Mijn Stad Mijn Dorp is een website, die, indien gewenst, ingericht kan worden naar de wensen van de gebruiker.

De gebruiker kan Mijn Stad Mijn Dorp verrijken met nieuwe, eigen toepassingen, die gebruik kunnen maken van de opengestelde informatiebronnen.


Alle bronnen en informatie via een enkele website aan mekaar geknoopt dus, op allerlei manieren te bevragen, te personaliseren en te gebruiken zoals jij dat wilt. Klinkt goed!

Aanbieders en gebruikers van dit alles zijn archieven, historische verenigingen, musea, bibliotheken, het onderwijs, de media, zelfs zorginstellingen en natuurlijk (toch?) individuele professionals, hobbyisten, toevallige passanten enzovoort.

2.0
De ambities zijn dus groots. Ik ben bijvoorbeeld vooral heel benieuwd naar het kunnen personaliseren van de site. In het visiedocument wordt zelfs de vergelijking met iGoogle gemaakt en dan maak je het jezelf bepaald niet gemakkelijk!

Ook het feit dat gebruikers eigen toepassingen kunnen bedenken en maken op basis van de informatie, die door de site wordt ontsloten, trekt mijn aandacht. Ikzelf denk dan meteen aan iets als widgets, maar het gaat verder, laat de fantasierijke lijst met talloze toepassingen zien, die gedurende enkele visiebijeenkomsten werd opgesteld. Eigenlijk lijkt het uiteindelijk te gaan om alle functionaliteit die alle websites van alle afzonderlijke instellingen bevatten, maar dan nog aangevuld met toffe dingen als historische kaarten in Google Earth, een Overijsselse geschiedeniswiki, een historische verhalenhyves en ander 2.0-gedoe.

Maar vooral het gedeelte van de site waarin iedereen informatie en verhalen kan toevoegen spreekt mij aan - da's immers waar we op het BHIC ook naartoe willen. Ze erkennen in Overijssel dat lokale kennis vooral bij de mensen thuis zit, alleen richten ze zich daarbij in eerste instantie op historische kringen.

De ervaring van het BHIC - en trouwens ook van mijzelf - is dat juist heel veel verhalen niet zozeer van die georganiseerde historische clubs afkomen, maar gewoon van allerlei losse personen. Sterker nog, een heleboel van die historische verenigingen zitten juist als moederkippen op hun informatieve eieren, die ze angstvallig in heemkamers warm houden, waar je alleen op maandagmiddag tussen 13.00 uur en 17.00 uur aan kunt kloppen, omdat dan een of andere werkgroep aanwezig is. (Maar gelukkig niet overal hoor!)

Twijfel
Mooi hoor! Maar gaat het lukken? Ik heb nog wel m'n twijfels... Het grote aantal verschillende soorten instellingen dat meedoet, het grote aantal doelgroepen, de vele toepassingen van de website enzovoort. Allemaal geen zaken die in eerdere projecten elders tot overvloedig veel succes hebben geleid, geloof ik.

En ik heb grote vraagtekens bij het algemene doel dat men zichzelf heeft gesteld, dat de website ook de naamsbekendheid van de deelnemende instellingen moet vergroten - daar kan ik nog inkomen - wat er uiteindelijk toe moet leiden dat er meer fysiek bezoek naar die instellingen wordt gelokt. Waarom toch? En dit soort reflexen gaat volgens mij ten koste van het zoveel mogelijk vrij online willen zetten van bronnen en informatie. Ook het feit dat delen van de site in de eigen huisstijl van de deelnemers kunnen worden gegoten, voedt die gevoelens...

Da's toch allemaal iets waaruit eigenbelang, hokjesdenken en zelfprofilering spreken - allemaal dingen die onzelfzuchtige samenwerking en beschikbaarstelling niet in de hand werken. Zoooo 1.0! ;-)

Lof
Maar enfin, zuurpruim die ik daar ben! Voor sommige uitspraken ben ik nu eenmaal enorm alergisch en overgevoelig, denk ik... En tja, ik weet dus eigenlijk nog niet zo goed wat ik van het project moet denken, maar ik ga het zeer zeker volgen! (Alleen krijg ik de berichtenfeed nu net ff niet geopend... Grrr!)

Och, al maken ze maar de helft van hun ambities waar, dan nog wordt het al een hele aantrekkelijke website. En tenslotte, om positief af te sluiten: het delen van de hele ontwikkeling via een blog verdient alle lof!

Plaatje

8 opmerkingen:

 1. Plannen online zetten, zeker zulke ambitieuze, dat houdt een zeker risico in. Maar dat alleen al getuigt van lef!
  Laten we hopen dat ze het van de grond krijgen op een goede manier, dan kunnen we er weer van leren. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Luud: Door al dat delen, leren we ons suf! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De openheid van het HCO in deze is erg goed! Dan kunnen anderen, zoals wij, ongevraagd advies geven ;-)

  Mijn advies: zorg voor een duidelijke focus! De huidige visie van "een open-source, te personaliseren Wiki+Forum+GoogleEaryh+YouTube+Flickr+Facebook website voor een zeer brede doelgroep omtrent provinciaal erfgoed die volledige drempelsvrij is, afhankelijk is van opengestelde informatiebronnen en met subsidies wordt ontwikkeld" noem ik niet meer ambitieus, het is een garantie voor falen.

  Kijk in de technnologische verkenning ook hoe je bestaande & bewezen Web2.0 diensten als YouTube, Flickr en sociale netwerken kunt gebruiken in de eigen dienst. Ja, er is een afhankelijkheid van externe diensten waar je geen controle over hebt (opensource/webrichtlijnen), maar het scheelt een heleboel ontwikkelwerk, tijd en kosten.

  mvg,
  Bob Coret

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Bob: Dank voor je reactie! Inderdaad, het schijnbare gebrek aan focus is een van de redenen waarom ikzelf ook zo m'n twijfels heb. Dat komt er, naar mijn mening, toch een beetje van als je met zoveel verschillende instellingen en mensen praat en iedereen het zijne of het hare in het project wil terugvinden.

  De visie staat nog in de steigers en hopelijk wordt die steeds scherper - krijgt-ie meer focus.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Beste reageerders,

  Geweldig jullie reacties op deze digitale archivaris, laat de commentaren ook vooral doorklinken op onze eigen blog. Ik zie de risico's en uiteindelijk verliezen we de 'KISS' (keep it simple and stupid) niet uit het oog. De visie mag breed zijn en is ook toekomstgericht. We zullen modulair gaan opbouwen en niet alles tegelijk aanpakken. Ook zullen we zo veel mogelijk werken met proven technology, we hebben wel uit eerdere projecten geleerd.

  Blijf ons volgen en schieten vanaf de zijlijn, want daarom hebben we ook onze blog ingericht!

  vr. gr. Bert de Vries

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Bert: Dank voor je reactie! Ik probeer jullie blog zeker te volgen hoor, maar de rss-feed blijft bij mij 'hangen' - ik krijg hem niet geopend en dus niet in m'n Netvibes reader. En dan wordt het volgen vrijwel onmogelijk. :-(

  Hebben anderen ook dit probleem?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik zal bij ons even navragen

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Bert: Inmiddels had Wendy me al een mailtje gestuurd - eerder vandaag - en ik heb zojuist geantwoord. Dus ik ben benieuwd!

  Internet werkt snel... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.