6 juni 2009

Dingen 1, 2 en 3 - We zijn los! :-) #23ad


Vanaf nu is De Digitale Archivaris gebombardeerd tot cursusblog: we zijn los met de 23 Archiefdingen! :-)

Afgelopen vrijdag de kick-off voor coaches, komende maandag ook voor de overige deelnemers van het Brabants Historisch Informatie Centrum, Regionaal Archief Tilburg, Stadsarchief Breda en Gemeentearchief Waalwijk.

In totaal 44 Brabantse archivarissen en andere collega's die langs 23 verschillende wegen een ontdekkingstocht beginnen in de wondere wereld van Web 2.0.

Wrom?
Ik heb in het verleden al genoeg gezegd en geschreven over het waarom en zo. Om kort te gaan: de manier waarop onze (potentiële) klanten met elkaar en met anderen communiceren, informatie produceren en consumeren en gebruik willen maken van (onze) producten en diensten is onderhevig aan snelle veranderingen. De opkomst van nieuwe digitale toepassingen is niet te stuiten en verandert onze manier van leven en werken ingrijpend en blijvend.

Vrienden hebben we op Hyves, internetten doen we op onze mobiel, vakantiekiekjes plaatsen we op Flickr, laten weten dat we boodschappen gaan doen gebeurt via Twitter en voor het zoeken naar informatie nemen we onze toevlucht tot Google en Wikipedia.

Willen archiefdiensten van betekenis blijven voor deze maatschappij, willen ze relevant blijven voor die veranderende gebruikers, dan moeten ook archiefdiensten eraan geloven. En dus ook de medewerkers. En dus ook ik. Daarom dus.

Het gaat dan ook echt niet om de 23 digitale technieken waarmee we in deze cursus gaan spelen. Het gaat om de 23 nieuwe manieren waarop onze klanten 'hun ding' doen en hoe wij kunnen inspelen op deze dingen. En gaandeweg leren we enkele gereedschappen kennen en gebruiken, die ons helpen een nieuwe archiefdienst in elkaar te knutselen. Samen welteverstaan. Samen met collega's en samen met klanten.

De eerste spijker is geslagen! Het volgende latje wordt gelegd...

Train-de-trainer
Een spannende cursus, ook voor mij persoonlijk en de community Archief 2.0. De afgelopen maanden hebben veel mensen hard gewerkt om deze succesvolle cursus beschikbaar te krijgen voor de archiefsector. Zal het aanslaan? Zal het werken? Ik ben benieuwd!

Spannend ook omdat ik coach ben van een aantal collega's op het BHIC en eentje van het Waalwijkse gemeentearchief. Spannend omdat ik mensen wil motiveren en inspireren op hun verkenningstocht door het 23 Archiefdingenlandschap. Ik wil ze begeleiden en helpen, ik wil niet instrueren en onderwijzen. En bovendien wil ik ook mijn collega-coaches niet voor de voeten lopen! ;-)

Ik hoop dat iedereen het leuk gaat vinden, meer nog dan sommigen dat nu al vinden. Ik hoop dat iedereen gaat zien wat er buiten de muren van onze archiefdiensten aan het veranderen is, meer nog dan sommigen dat nu al in de gaten hebben. Ik hoop dat iedereen gaat nadenken over wat dit voor ons als archiefmedewerkers betekent, meer nog dan sommigen dat nu al aan den lijve ondervinden. En ik hoop dat iedereen zelf met nieuwe ideeën komt, geweldige kansen en spannende mogelijkheden gaat zien voor onder andere het BHIC om betekenisvol te blijven als informatiedienstverlener.

Ik heb goede hoop! Maar spannend is het wel...

11 opmerkingen:

 1. "dat iedereen zelf met nieuwe ideeën komt, geweldige kansen en spannende mogelijkheden gaat zien"
  -> volgens mij is dat de kern van het waarom, en de vorm is door iedereen het zelf te laten ontdekken en doen. Volgens mij een ijzersterke combinatie!!
  groet, Albert

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Albert: Ik heb altijd een lange aanloop nodig om tot de kern van de zaak te komen... haha!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nou Chris, het uur van de waarheid is aangebroken. We gaan de volgende stap zetten in de richting van een nieuwe manier van omgaan met informatie en interactie met klanten.
  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk man. Ik ben benieuwd of het goed zal aanslaan in jullie sector.

  Allemaal veel plezier en succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Luud: Zo voelt het wel hè? We stappen nog steeds vooruit!

  @Edwin: Thanks! Wij zijn ook benieuwd. Vanwege het feit dat het archiefwezen voornamelijk bestaat uit kleine instellingen (zeker vergeleken met bibliotheken) is in vrijwel alle gevallen samenwerking nodig bij het deelnemen aan de cursus. En tja, da's op zich al een lastige. We gaan het zien! De eerste reacties zijn in ieder geval erg positief.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Gefeliciteerd en veel succes de komende tijd!! :-) Je schrijft toch wel over je ervaringen he? Ik zal dat binnenkort iig doen over mijn 23 politiedingen! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Natalie: Ik ga minstens 23 keer schrijven over mijn ervaringen! ;-)

  En vast ook over de cursus in meer brede zin.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb zo'n vermoeden dat na het Nationaal Archief en jullie combinatiegroep, de rest van archiefland wel benieuwd is geworden en ook wel wil proeven van al die lekkere dingen.
  IK vond het een leuke bijeenkomst en met deze coaches erbij moet het vast lukken.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @23 Dingen: Laten we het hopen, Rob! Wij zijn in ieder geval enthousiast genoeg, zoals je ziet! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Als bibliotheek Dommeldal (Geldrop Nuenen Son en Breugel Mierlo) volgt ons hele perosneel op dit moment ook d ecursus 23 dingen (bij Rob Coers). Heel erg leuk, er gaat een wereld open. Ik heb me op deze blog geabonneert, de archiefwereld zit in de buurt van de bieb tenslotte. Morgen zie ik bij een netwerkbijeenkomst een collega van het BHIC, Jan Sanders, it's a small world. Groet, Luc Pruijn (biebdir.)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @pruijn: Dank voor je reactie, Luc! Inderdaad is het een superleuke cursus. Al toen ik voor het eerst hoorde van 23 Dingen, dacht ik dat dit ook voor archieven erg goed zou werken. Want inderdaad: ook in die sector vallen er nog hele werelden open te gaan voor de medewerkers!

  Ikzelf volg op mijn beurt dan ook weer verschillende biblioblogs. En trouwens ook die van Jan Sanders, want de bewuste collega zit in mijn coachingsgroepje! Small world indeed! :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.