7 juni 2009

Er is er een jarig... Hoera! Hoera! Archief 2.0 is twee jaar jong!


De eerste, bescheiden ambitie was om na een maand op een ledental van tien personen uit te komen. We schrijven 7 juni 2007, de dag waarop Archief 2.0 als community wordt opgericht.

We zijn vandaag precies twee jaar verder en naderen inmiddels de grens van 300 leden. Maar bovenal is dat aarzelende begin inmiddels een bruisende community geworden, een uniek en levendig platform in het Nederlandse archieflandschap. We - zegt hij, als ware hij een docent of dan toch minimaal wel Mart Smeets - zijn jarig! Want die community, dat zijn wij allemaal!

Groei...
Het eerste doel was om elkaar vooral te leren kennen. Her en der waren archivarissen ieder op een eigen eilandje wel aan het experimenteren met iets wat later Web 2.0 bleek te zijn, maar daadwerkelijke vooruitgang is pas te behalen door samenwerking en het delen van kennis en ervaringen. Vanuit die overtuiging werd Archief 2.0 opgezet.

Aan die 10 leden zaten we een paar dagen naderhand al bijna, de maand daarop zaten we aan de 40 en precies een jaar geleden, toen we onze eerste verjaardag vierden, hadden we al bijna 90 leden. Later die maand verwelkomden we het 100e lid! En zo hebben we in de tussentijd nog wat mijlpalen geslecht.

...en bloei
Maar dat zijn allemaal slechts getallen. De èchte uitdaging zit hem natuurlijk in het activeren van al die leden, want dat maakt dat zo'n club zoden aan de dijk gaat zetten, ergo gaat zorgen voor dynamiek daar waar een statische toestand de norm lijkt te zijn.

Al in het eerste jaar vierden we kleine succesjes: we vertaalden vanuit het Engels het Manifest voor de Archivaris 2.0 en begonnen te werken aan de ArchiefWiki. Het ontwikkelen van die wiki had nogal wat voeten in aarde, maar zand erover nu: alles is opgelost ende overeengekomen. De wiki is er!

En de wiki niet alleen hè. We hebben ook een zeer succesvolle studiedag georganiseerd, die ieders verwachtingen overtrof, en recentelijk zijn de eerste archiefdiensten gestart met de cursus 23 Archiefdingen. Twee uiterst professionele projecten, die dat hoopje los zand - waar velen ons toen nog voor hielden - toch maar mooi heeft geregeld. Zo zorgden we bijvoorbeeld voor vodcasts van de studiedag, zodat iedereen naderhand verschillende presentaties nog eens kon beleven. Dat hadden we voordien in het archiefwezen nog niet gezien... en naderhand ook niet meer. Asjeblief, dankjewel... We doen het toch maar!

Cijferwerk
Maar de kern is nog steeds het sociale netwerk Archief 2.0 zelf gebleven, met al z'n afgeleide digitale hoekjes, zoals de Netvibes Universe en andere voorbeelden. En ook in dat netwerk zelf bleef het niet stil. In al die tijd zijn door de huidige 289 leden al 68 foto's en 63 video's geplaatst, zijn er 107 forumonderwerpen gestart en maarliefst 186 weblogberichten geschreven, maar zijn er ook 30 evenementen gepost en 6 groepen opgericht. Ik zeg: da's leven!

Op het moment zijn we trouwens aan het experimenteren met een soort nieuwsbrief, eigenlijk meer een attenderingsmail. Eens kijken of we ook de minder actieve en zelfs passieve leden - de lurkers - tot enige actie kunnen verleiden.

Als ik nu de webstatistieken - we gebruiken sinds 16 november 2007 Google Analytics - erbij pak, dan valt op dat de groei gestaag, maar zeker is. De persoonlijke pagina's en profielpagina's van anderen zijn het populairst (de mijne voorop, maar die staat tegelijkertijd ook echt wel onbescheiden hoog in de lijst met Exit Pages!) en vervolgens het forum. Opvallend is ook dat alles rond de ArchiefWiki populair is.

In al die tijd heeft de website zo'n 33.000 bezoeken te verwerken gekregen van een slordige 16.000 unieke bezoekers. Van dat laatste klopt natuurlijk geen hout - ik zal op het werk eens navragen wat ook alweer het correctiemechanisme was voor die unieke bezoekers en volgens mij schoot je daarmee al snel driekwart naar beneden. Het aantal pageviews van 133.000 geloof ik dan weer wel. Bezoekers bekijken gemiddeld 4 pagina's per keer en blijven steeds gemiddeld zo'n 4 minuten op de site.

En hoe komen ze daar dan? Zo'n 40% vindt ons via een zoekmachine (uit de specifieke cijfers blijkt overigens nog de bijna totale zoekdominantie van Google) en eveneens 40% komt via een andere site bij ons uit. De overige 20% is direct verkeer. Bij de verwijzende sites scoren Netvibes en Google Afbeeldingen bijzonder hoog, gevolgd door Google Zoeken en Search, Het Archiefforum en mijn eigen blog.

De meeste bezoeken, namelijk zo'n 30.000, worden door Nederlanders afgelegd, maar ook de Belgen doen met zo'n 3.000 bezoeken lekker mee. De rest woont elders op deze aardkloot. Wat browsers betreft zijn archivarissen toch gehecht aan Internet Explorer (zo'n 70%), maar de rest verkiest overwegend Firefox (zo'n 30%). Andere browserkeuzes zijn verwaarloosbaar in de statistieken. Uit de besturingssystemen blijkt trouwens heel leuk de opkomst van mobiel internet: ik zie al de iPhone en de Android blinken in de lijst.

Voor wie wil, stuur me een mail en je krijgt toegang tot de Google Analytics account. Zeker als je bekend bent met het analyseren van dit soort cijfers ben je meer dan welkom!

Op poten
Gedurende de groei van de community kwam het onderwerp van de organisatiestructuur een paar keer terug op de agenda. Zeker toen de S@P een van onze kernleden begon te dreigen met juridische stappen over de ArchiefWiki, maar later ook toen we de studiedag in administratief en financieel opzicht moesten regelen, speelde de vraag naar onze status. Moesten we misschien een stichting of een vereniging oprichten? Wie moest er eigenlijk papieren ondertekenen, als we iets moesten ondertekenen? Wat te doen als... enzovoort.

Maar steeds boden creatieve oplossingen uitkomst. En eigenlijk is dat ook wel mooi. Je hoeft immers geen organisatie te zijn, om georganiseerd te zijn. En daarmee is de community Archief 2.0 in het Nederlandse archiefwezen ook als organisatievorm wel een goede representatieve uiting van de hele Web 2.0-beweging.

Maar dat wil niet zeggen dat we los zand zijn - de community wordt prima beheerd door veel mensen. Al heel snel na de start van de club reikte Luud mij de helpende hand, bijvoorbeeld bij het verwelkomen en wegwijs maken van nieuwe leden. Tom kwam daar ook al snel bij, met name voor de ArchiefWiki, en gaandeweg groeide de club beheerders en traden illustere namen als Chido, Ingmar, Tim en ons vrouwelijk geweten Petra toe. En dat naast enkele andere meer dan gemiddeld actieve leden.

De zogezegde denktank van netwerkbeheerders - iedereen is trouwens welkom ons clubke te versterken hoor - houdt zich op allerlei fronten met de community bezig en met alle daarmee samenhangende projecten. Natuurlijk door een actief lidmmaatschap, maar vooral ook achter de schermen. Een van allen is altijd wel online te vinden, dus feitelijk wordt het netwerk voortdurend beheerd. Eventuele vragen worden meteen beantwoord en problemen - zoals laatst met een spammend profiel - worden direct verholpen.

Voor mij persoonlijk is het vanaf het begin af aan duidelijk geweest dat ik dan wel oprichter ben, maar zeker geen eigenaar. Ik ben altijd erg actief geweest en blijf dat ook, maar ik vond de mooiste momenten juist die waarin ik me afzijdig kon houden en een en ander toch groeide en bloeide. Wat dat betreft was het mooiste moment de dag dat ik terugkeerde van een lang weekend Luxemburg en de computer weer eens aanzette: het duurde dááágen voordat ik weer helemaal bij was met alles wat zich in de tussentijd had afgespeeld in de community. Lekker gevoel is dat!

Cadeautjes!
En ja, bij een verjaardag horen natuurlijk cadeautjes! Net op tijd voor onze presence tijdens de komende KVAN-dagen, wordt er op dit moment hard gewerkt aan de eigen huisstijl - mooi!! - en we hebben nu voor de community ook een eigen domeinnaam: www.archief20.org Daarmee zullen we nóg beter vindbaar en herkenbaar zijn, denken we. En met de introductie van de huisstijl hebben we zelfs eigen merchandise gekregen, zodat we voortaan niet alleen met een eigen pen kunnen schrijven, maar dat kunnen doen in ons eigen t-shirt, drinkende uit onze eigen mok!

Archief 2.0 is van ons allemaal! Proficiat dus, stelletje feestneuzen!! :-)

11 opmerkingen:

 1. Chido Houbraken7 juni 2009 om 09:39

  HiepHiepHoera2.0 !
  Ook jij van harte gefeliciteerd, Christian. Je initiatief, inzet en enthousiasme zijn doorslaggevend geweest voor het huidige succes.

  GROTE dank.

  Chido

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Chido: Ik ga ervan blozen... Graag gedaan! :-)

  Maar serieus, uiteindelijk moeten we het met z'n allen doen. Persoonlijk vind ik het bijvoorbeeld super om te zien hoe jij en Ingmar de laatste tijd Archief 2.0 toepassen op zaken als acquisitie, beheer en behoud. Da's een enorme meerwaarde voor de community!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Chido en Chris
  Zo is het. De input van velen maakt een community tot een succes. En iemand moet zo gek zijn om er veel tijd in te stopppen ;-)

  Hoe dan ook: ook hier GEFELICITEERD!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Beheerder: Tjonge, felicitaties van de beheerder nog wel! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoera! Gefeliciteerd met ons! En dan vooral jij, Chris, want Chido heeft hardstikke gelijk: zonder jouw enthousiasme en inzet waren we nooit zover gekomen! Geniet ervan, zou ik zeggen.. en daarna gaan we vrolijk verder om het een nog groter succes te maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Petra023: Dank, dank, dank! En vooral met dat laatste ben ik het natuurlijk roerend eens! Vooruit met die geit!! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Tja... als die identiteiten, blijf er maar eens wijs uit. De beheerder: c'est moi!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Luud: Dacht ik al wel. Het is soms inderdaad uitkijken: voor ik het weet reageer ik elders ook als Archief 2.0 of als Christi Janus of zo!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dat van die mok en die T-shirts, dat moet een grap zijn. Toch? Help!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Van harte! Mooie cijfers en feiten. Het verhaal straalt in alles optimisme uit en dat is toch iets wat organisaties als archieven (en bibliotheken natuurlijk) goed kunnen gebruiken de komende jaren.

  Keep it all up!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @Albert: Nee hoor, we zijn bloedserieus! Ik doe het shirt aan als wij samen een presentatie geven op de KVAN-dagen... Ha! :-)

  @Edwin: En zo is dat maar net. Bedankt, collega! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.