18 juni 2009

Dingen 4 en 5 - Vijf tips voor het voorkomen van RSS stress #23ad


De collega's van het RAT en het BHIC, die de cursus 23 Archiefdingen volgen, zijn aangekomen bij de dingen over RSS. Belangrijke dingen, want zonder RSS is de hele cursus eigenlijk nauwelijks effectief in groepsverband te volgen. Hoe wil je anders alle nieuwe berichten en reacties bijhouden hè?

Dat is dan ook meteen het grote goed van RSS. Ik zou namelijk echt niet weten op welke andere manier ik de informatie tot me kan nemen, die ik op dit moment dagelijks tot me neem, op allerlei gebied.

Toch wordt RSS ook vaak als oorzaak genoemd voor het over jezelf afroepen van een informatie overload. Wie kent het niet? We komen toch allemaal om in de (vaak ongelezen) feeds? En dat is precies waar veel collega's nu tegenaan beginnen te lopen als ze op de Netvibes-knopjes van Rob drukken, en daarmee in een klap meer dan 40 blogs en reactiegolven volgen...

Speciaal dus voor mijn gestresste collega's: vijf praktische tips om relaxed over die zogenaamde informatiegolf heen te surfen:

Tip 1: Wees kieskeurig
Voeg niet klakkeloos de eerste de beste feed toe die je op een website tegenkomt. Vaak ben je namelijk maar geïnteresseerd in een bepaald onderdeel van een site of in bepaalde onderwerpen, en veel websites bieden daar weer speciale feeds voor aan. Zo kun je je abonneren op de RSS feed van Het Archiefforum, maar waarschijnlijk ben je maar geïnteresseerd in enkele subforums of boards, want anders loopt je scherm al rap helemaal over van de berichtjes. Voor die subforums zijn aparte feeds beschikbaar, zodat je je bijvoorbeeld kunt abonneren op alleen het Nederlandse archiefnieuws.

Tip 2: Blijf rustig
Word niet nerveus als Netvibes of zo zegt dat je nog veel ongelezen feeds hebt. De rode getalletjes, die aangeven dat er nog steeds berichten door te zwoegen zijn, kunnen erg dwingend overkomen, maar bedenk: tot je deze week bij Ding 4 was aanbeland kon je makkelijk leven zonder RSS. Je mist dus niks als je al die berichten gewoon even overslaat en ongelezen op gelezen zet. Dat voelt heerlijk!

Tip 3: Ben opgeruimd
Organiseer je RSS reader door middel van tabs en zo. En maak aparte tabs voor feeds die je eigenlijk altijd wilt bijhouden, feeds die je graag zou willen bijhouden, maar ook prima zou kunnen missen, en feeds die je alleen zou willen bijhouden als je tijd over hebt. Als je weinig tijd hebt is het voortaan makkelijk om te bepalen welke feeds je eerst gaat lezen en welke je als eerste wegklikt.

Tip 4: Ben opruimerig
Ruim regelmatig op. Je voegt immers af en toe nieuwe feeds toe, maar de dag blijft nog steeds maar 24 uur houden. Je moet dus ook regelmatig feeds verwijderen. Als je nooit toekomt aan bepaalde feeds, verwijder ze dan gewoon. Dan hoef je je vervolgens ook niet meer schuldig te voelen als je ze toch niet leest. En aangezien je alle feeds al een beetje hebt geordend naar belangrijkheid (zie vorige tip) kun je nogal snel bepalen welke feeds als eerste zullen sneuvelen.

Tip 5: Gebruik filters
Ik las of hoorde laatst ergens dat niet zozeer de stortvloed aan informatie het probleem is, als wel het feit dat wij geen (of niet de goede) filters gebruiken. Gebruik dus filters! Zo zijn er op ons vakgebied verschillende grootverbruikers van informatie actief, die uit alles wat ze lezen voor anderen weer de meest interessante informatie filteren. Volg je dus hun feeds, dan heb je voor een deel al de krenten uit de pap. In mijn eigen reader zijn bijvoorbeeld Edwin en Yvette de meest sprekende, menselijke filters.

Nou, hopelijk helpen deze tips je ietsjes om de RSS stress het hoofd te bieden. En anders onthoud je gewoon één ding: voor alles is een knop, ook voor het verwijderen van feeds, het sluiten van je reader en het afsluiten van de computer. Die knoppen worden steeds groter... en da's niet voor niks!

Succes ermee!

Plaatje

8 opmerkingen:

 1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. te snel een kanjer van een taalfout.... HELP

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @mirjam: Geeft niks joh, zo'n taalfout. Het enige wat je kunt doen is je reactie verwijderen en opnieuw insturen. Bewerken kan niet, ook ik niet.

  Hopelijk kan vanavond de vlag uit!! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja, ook weer gelukt en de vlag hangt uit!!
  Verbeterd bericht:

  Hartelijk dank Christian voor je gestructureerde tips en wijze lessen. Ik word er weer helemaal rustig van en ik ga ze dit weekend in praktijk brengen. Vandaag even andere stress (examenuitslag)!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nou Chris,
  ook ik voel me nu minder opgejaagd; bedankt voor je tips !

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @mirjam: Nou, mooi dat het allemaal gelukt is, inclusief (en dan vooral) het examen! :-)

  @Mariët: Fijn zo! We hebben immers al stress genoeg zonder RSS... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooie post Christian, die verdiend een plekje op de 23AD blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @23 Dingen: Kijk, dat vind ik een hele eer! Leuk! :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.