12 augustus 2009

Dingen 11 en 12 - Allemaal aan de wiki... en vlug een beetje! #23ad


Ja, ik weet het: ik skip wat dingen nu, maar daar kom ik nog wel van terug. Toevallig kwam ik zojuist namelijk eerst toe aan een blogpost van collega Ernest, die een kijkje in de keuken geeft van het Regionaal Archief Nijmegen. Daar zijn ze namelijk met wiki's in de weer gegaan en het eerste resultaat is De Vierdaagsewiki. Deed me weer terugdenken aan de Oetelpedia, ook al een kennisbank rond zo'n lokaal feest met nationale uitstraling.

Wiki's dus. We zijn er op het BHIC ook mee bezig - maandag voortgangsoverleg om daadwerkelijk een start te maken - maar daarover kon je eerder al eens meer lezen op mijn blog. Geen eigen wiki dus voor het BHIC, maar gebruikmaken van Wikipedia. Controle inleveren voor publieksbereik - zo'n beetje de hamvraag bij ieder archiefproject tegenwoordig.

Lang dacht ik, dat een wiki op zich al geschikt zou zijn voor onze website, toch tenminste voor het gedeelte rond de lokale pagina's. Die online geschiedenisboekjes bevatten immers al erg veel encyclopedische informatie. Echter bevatten ze ook veel persoonlijke verhalen van mensen, die deze insturen. En ja, da's dan weer niet iets voor een wiki. Je wilt geen edit wars krijgen rond de persoonlijke herinneringen van mensen hè? Alhoewel ze ook best amusant kunnen zijn... Maar goed, bovendien leent een wiki zich niet voor het laten plaatsen van reacties, zoals wij nu bij onze verhalen hebben.

Via deze blog houd ik iedereen natuurlijk op de hoogte van de voortgang van een en ander. Als uitsmijter hieronder nog een kort overzicht van enkele historische wiki's. Ken je er nog meer? Laat even een reactie achter. De immer groeiende lijst kun je terugvinden in mijn Delicious onder de tag historischewikis (aha, dus tóch nog een ander 'ding' in deze post!) en je kunt je er zelfs via rss op abonneren (hupsakee, wéér een 'ding'!)


Nou, nóg een uitsmijter dan: in het kader van het semantisch web (ook wel Web 3.0 genoemd) hier de DBpedia. Dat is een project waarbij uit Wikipedia gegevens worden gehaald en voorzien van een etiketje, zodat de computer in het vervolg weet wat dat losse gegeven voorstelt. Is het een persoonsnaam, een inwoneraantal misschien, een plaatsaanduiding dan of zo? Normaal is voor de computer ieder artikel in Wikipedia namelijk gewoon een verzameling letters met afbeeldingen, maar door etiketjes op bepaalde woorden te plakken wordt zo'n artikel voor de computer dus ineens begrijpelijk. En dat heeft weer als voordeel, dat we niet alleen kunnen zoeken in de informatie, maar ook vragen kunnen stellen aan de database, die daarop kan antwoorden. Zou ons heel wat tijd besparen bij het inlichtingenwerk! ;-)

Ik had al eens eerder over AskWiki, een soortgelijk initiatief, getypt - lang geleeje - maar dat fraaie project is inmiddels ten onder gegaan, lijkt het. Nou ja, het web is dynamisch hè...

Plaatje

6 opmerkingen:

  1. Sint Anna ter Muiden van Yvette:
    http://www.sintannatermuiden.nl/index.php/Sint_Anna_ter_Muiden

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Albert: Ja, natuurlijk!! Die gebruik ik zelf regelmatig als voorbeeld en ik heb hem bij 23 Archiefdingen gebruikt zelfs... :-S

    Ik moet echt eens vaker Delicious gebruiken - consequenter. Zet ik er deze meteen maar eens bij! (Met de juiste tags...)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Stomme vraag misschien. Klopt het dat jullie brondocumenten dus als lemma in Wikipedia willen opnemen? Of alleen maar links ernaartoe?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Nina: Helemaal geen stomme vraag hoor.

    Als je met de brondocumenten de archiefdocumenten zelf bedoelt: nee, die nemen we niet rechtstreeks als lemma op. Ook geen links daar naar toe, misschien tenzij ze van toepassing zijn en bovendien online staan.

    Wat wij doen (nu nog op zéér kleine schaal) is het maken van een soort samenvattingen van informatie op onze website, die geschikt zijn voor een encyclopedie als Wikipedia. De verhalen zelf hebben als bron archiefdocumenten, maar ook gedrukte publicaties en websites.

    Als je meer wilt weten over het project: voel je vooral vrij vragen te stellen!

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.