30 augustus 2009

Nationaal Archief laat foto's Eerste Wereldoorlog geotaggen

BRITISH NAVY IN WARTIME

Het is dat Yvette me via Twitter attendeerde op MAPIT 1418, want dit mooie project was me tot nog toe in het geheel ontgaan. De website van Beelden voor de Toekomst vermeldt er namelijk nog niks over (en op de website van het Nationaal Archief zelf ligt de zoekmachine er op dit moment uit) en da's jammer.

In het kader van het geweldige project Beelden voor de Toekomst digitaliseert en ontsluit onze nationale archiefdienst namelijk de fotocollectie Eerste Wereldoorlog. En binnen Beelden voor de Toekomst ligt dit jaar de nadruk onder andere op het betrekken en activeren van gebruikers.

Welnu, de geografische locaties van de nu gedigitaliseerde foto's zijn in veel gevallen onbekend of slechts heel globaal bekend. Het Nationaal Archief ontwikkelt daarom met de Flickr API een mashup van Flickr en OpenStreetMap (waarover ik al eerder blogde), zodat iedereen de foto's kan geotaggen.

MAPIT 1418 wordt in september gelanceerd. Tijdens de Nacht van de Geschiedenis op 24 oktober worden de eerste resultaten bekend gemaakt.

Klinkt allemaal prachtig - ik ben benieuwd!

Op het BHIC - op die tweet reageerde Yvette ook - zijn we bezig met een eigen mashup. In Google Maps hopen we historische kaarten te presenteren, waarop foto's vanuit Flickr worden getoond, video's vanuit YouTube en ook nog verhalen. Het mooie gaat zijn, dat die foto's door letterlijk iedereen kunnen worden toegevoegd, waarna ze automatisch op onze website verschijnen. Enfin, later meer hierover! (Want nee, zo'n gelikte aankondiging als die voor MAPIT 1418 hebben wij niet...)

Foto: Nationaal Archief

5 opmerkingen:

 1. Volgens mij kan je er ook niet niet veel over gelezen hebben omdat de site inderdaad pas officieel september gelanceerd wordt.
  Ik vermoed dat er per september nog wel één en ander persbericht voorbij zal schieten.
  Je bent er dus vroeg bij ;-).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja precies, dit is gewoon de 'sneak preview'!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Timmietovenaar: Tja, ik dacht, dat jullie met zo'n profi scherm voor de aankondiging ook al wel ergens een berichtje hadden achtergelaten. Ach, over een paar daagies is het alweer september hè?!

  @Yvette: Zo is dat! Bedankt nog daarvoor! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Christian: Leuk om te lezen dat je het project MapIt1418 in dit vroege stadium hebt opgepikt. Wat nu op www.mapit1418.nl staat is inderdaad een vooraankondiging. De eigenlijke website staat voor eind september op de planning, dus nog heel even geduld...

  NB ik ben vanuit Kennisland betrokken bij de ontwikkeling van deze website.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Thijs: Oké, eind september dus. Wat is trouwens de rol van Kennisland? Ik zag het logo wel te staan, maar verder geen info.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.