27 augustus 2009

Twee dagen, drie presentaties

Ik mag graag presentaties geven over verschillende onderwerpen. Ongetwijfeld ligt daar ook een bepaalde vorm van zelfbevrediging aan ten grondslag, maar daarnaast vind ik het oprecht ongelofelijk belangrijk om een geluid uit te dragen, dat ik persoonlijk en zakelijk tot in de kern onderschrijf, het geluid wat ook overal in deze blog doorklinkt.

Vandaag waren Luud en ikzelf allereerst wederom te gast op de Reinwardt Academie, evenals de twee voorgaande jaren. Daar mogen we dan mede vormgeven aan de start van het nieuwe collegejaar en wel door studenten in contact te brengen met het onderwerp Archieven en Digitale Cultuur (voorheen e-Cultuur).

Die presentatie gaat altijd in twee (ieder jaar bijgewerkte) delen, die naadloos op mekaar aansluiten:

Ik hoop, dat we weer een aantal jonge, nieuwe of toekomstige vakgenoten hebben bereikt met ons geluid. Al blijft er na iedere presentatie maar eentje over, die dit geluid verder uitdraagt, dan is dat al mooi, maar we gaan natuurlijk voor méér!

En het bleek maar weer eens: alles zit in het koppie. Het maakt niet uit of je jezelf al bedient van allerlei digitale tools of dat je helemaal op de hoogte bent van alle digitale ins en outs. Het belangrijkste is namelijk: wil je? Wil je leren? Wil je delen? Wil je openstellen? Wil je samenwerken? Wil je experimenteren? Wil je veranderen? Wil je risico nemen? Wil je fouten toegeven? Wil je genieten? Wil je... enzovoort.

En dan volgen de digitale truukjes vanzelf.

Dat was de morgen. 's Middags waren we te gast op het IISG waar we gevraagd waren uitleg te geven over de cursus 23-Archiefdingen. Tuurlijk! En dan maken we daar meteen een goede presentatie van.

Ikzelf begon met hetzelfde verhaal als wat ik net aan de studenten van de Reinwardt Academie kwijt kon. Luud had vervolgens voorbeelden gezocht, die aansluiten bij het werkterrein van het IISG, waarbij hij steeds de vraag stelde: moeten jullie hier misschien iets mee?Aan de blikken te zien van wel, ideeën borrelden links en rechts op. En daarna - het is immers een middel en geen doel - volgde pas een korte promo voor de cursus:Er ontstond een leuke discussie en er werden veel vragen gesteld. Medewerkers waren enthousiast, bleek ook uit de gesprekjes achteraf. En of het IISG nu wel of niet aan de 23-Archiefdingen gaat, is niet eens zo belangrijk. Belangrijk is, dat er vandaag resultaat is geboekt: mensen zijn gewonnen voor een nieuw geluid. Mooi!

Nou, en dan morgen tenslotte nog een andere presentatie op het menu: voor de opening van het nieuwe collegejaar van de opleiding HMDI van SOD-Opleidingen ben ik gevraagd mijn presentatie Archief 2.0 voor dummies te herhalen. Natuurlijk doe ik dat graag en ik heb de slides maar meteen even opgefrist:Deze studenten zullen later zo ongeveer allen werkzaam worden (of ze zijn het al) in het veld van de documentaire informatievoorziening en bereiden dus feitelijk de weg voor documenten richting onze archieven. Het kan dus nooit verkeerd om hen eens voor te lichten over waar wij allemaal mee bezig zijn. Ik heb er zin in!

2 opmerkingen:

  1. gij zijt zo'n beetje de digitale missionaris! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Marina: Nah... Ik praat gewoon graag! ;-)

    Serieus: als je denkt, dat je een goed verhaal hebt, dan moet je dat verkondigen. Het heeft geen zin in een afgesloten kamertje zelf datzelfde verhaal over en over door te blijven lezen hè.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.