8 september 2009

Ding 13 - De laatste keer Twitter #23ad


Inmiddels heb ik links en rechts al verschillende posts over Twitter gelezen, die voortkomen uit de cursus 23-Archiefdingen. Mij persoonlijk valt het op, dat vooral de negatieve kanten van Twitter nogal gauw belicht worden, waarschijnlijk - maar ik ben geen wetenschapper hè - omdat die kanten al snel overeenkomen met bestaande vooroordelen en met datgene wat we veel anderen en de media hebben horen zeggen. Twitter als zinloos gebabbel.

En inderdaad, ik kan alleen maar beamen dat er via Twitter een hoop zinloze informatie de wereld in wordt gestuurd, het lezen vaak niet waard. Maar goed, zo staat het internet vol met zaken waarvan ik de indruk heb dat onze beschaving er niet mee is gediend, maar die klaarblijkelijk toch in een bepaalde behoefte voorziet voor bepaalde doelgroepen. En da's met dat zinloze gebabbel ook het geval.

En het mooie is, dat je beide zaken prima links kunt laten liggen. Bepaalde websites bezoek ik niet, bepaalde Twitteraars volg ik niet. Makkelijk zat.

Twitter heeft echter in mijn geval een plaatsje veroverd temidden van bloggen, mailen, chatten, sociale netwerken en rss, en heeft daar gedeeltelijk taken van overgenomen.

Via Twitter attenderen collega's - niet alleen archivarissen overigens - in den lande mij regelmatig op interessante websites en artikelen, die mij helpen in mijn werk of bij het nadenken daarover. Via Twitter krijg ik regelmatig ook antwoord op vragen die ik heb, soms zelfs bij gebrek aan eigen collega's, die immers ook met vakantie moeten kunnen gaan. Via Twitter worden daarnaast regelmatig even snel dingetjes kortgesloten, zoals praktische zaken rond een evenement, met collega's, waarbij e-mailen vaak weer te lang duurt en je toch niet weet wie je allemaal zou moeten mailen. Via Twitter leer ik ook regelmatig dat anderen met soortgelijke projecten als ikzelf bezig zijn en kunnen we vervolgens kennis, ervaringen en documenten uitwisselen. En via Twitter houden congresgangers mij vaak op de hoogte van interessante presentaties en nieuwtjes, als ik zelf niet aanwezig kan zijn.

Zomaar wat voorbeeldjes.

Verder doen ook die collega's en ondergetekende wel eens aan dat zinloze gebabbel, maar je kunt dat ook scharen onder het sociale van het medium. Werken mag tussen de bedrijven door best ook een beetje leuk zijn, toch?

En nou zeg ik niks meer over Twitter... Zoek het zelf maar uit! ;-)

Plaatje

1 opmerking:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.