7 september 2009

Ding 13 - Ik Twitter... Volg je me nog? #23ad


Vandaag kwamen voor de 23-Archiefdingen-cursisten van het RAT en het BHIC de volgende twee 'dingen' vrij, te weten Twitter en Instant Messaging. Ik denk dat er bij ons vooraf over geen enkel ding zoveel is gesproken als over Twitter. De een haalde het aan als de applicatie die precies bewees hoeveel onzin er online te doen is, de ander haalde het aan als de applicatie waar nooit maar dan ook nóóit een account aan zou worden gemaakt. En dan staat het ook nog eens als dertiende ding geprogrammeerd... Tja, hoe lastig wil je het je cursisten maken hè? ;-)

Maar enkele collega's van het studiezaalteam waren desondanks vandaag al meteen enthousiast aan de gang gegaan. Het aanmaken van een account was nog wat eng, zeker als je vervolgens niks weet te zeggen tegen dat kleine venstertje. Want ja, wat doe ik eigenlijk?

Na die eerste stappen blijkt het eigenlijk ook wel spannend en leuk. En als je een beetje gaat zoeken, dan kom je toch ook genoeg interessante mensen tegen om te volgen, zelfs archivarissen, zelfs ondergetekende. En al zullen deze collega's Twitter niet zo snel privé gaan gebruiken, voor het archief zien ze er wel een beetje brood in.

Worst
Weet je, het gaat ook niet om Twitter of microbloggen an sich. Die hele concrete toepassing zal me worst wezen. Waar het eigenlijk om gaat is dat dit weer een hele nieuwe manier van communiceren toont aan mijn collega's. Mijn ene collega zei het namelijk precies goed, toen ze zei dat haar kinderen bijvoorbeeld tegenwoordig heel anders afspraken maken met hun vrienden en vriendinnen dan vroeger gebeurde. Geen vaste tijden meer, maar on the fly zeggen wat je gaat doen en dan maar kijken wie er meegaat. Da's al een klein voorbeeldje van een verandering in het communicatieve gedrag van een jongere generatie, die z'n neerslag vindt in applicaties als Twitter - overigens vooral door dertigers en veertigers gebruikt, geloof ik. En inderdaad, dat raakt dan meteen een andere trend, namelijk dat 'alles' steeds mobieler wordt, in ieder geval het internet.

Nou, gaat iedere collega daar nog mee te maken krijgen dan? Nee hoor, maar er werken op het BHIC nog voldoende collega's die nog wél met klanten van doen gaan hebben, die tegen die tijd dus hele andere verwachtingspatronen hebben voor wat betreft onze bereikbaarheid en beschikbaarheid. Zelf gaf ik daarbij een ander voorbeeld, uit de privésfeer: toen ik eerder binnen de familie wat rond moest sturen gebruikte ik e-mail, zoals voor mij gebruikelijk. Het resultaat? Van de helft van mijn neven en nichten kreeg ik geen antwoord. Maar toen ik ze vervolgens krabbelde op Hyves had ik binnen een dag alle antwoordjes binnen.

Met andere woorden: zoals we ooit een postbusje voor e-mailtjes hebben geopend - opa vertelt! - zo moeten we nu ook weer goed om ons heenkijken naar wéér andere communicatiemiddelen.

En daar zijn die twee collega's dus vandaag mee begonnen. Het BHIC-account kan in ieder geval wel wat interactiever, vindt er al eentje. Mooi, da's inderdaad waar. En wat gaan we daar dan nu eens aan doen hè? ;-)

Verder lezen
Ter inspiratie bij dat laatste: op twee sociale netwerken - weer een ander ding overigens - zijn in de afgelopen weken twee interessante discussies voorbijgekomen, waarin archivarissen zich druk maken over Twitter:

- Zinloos gebabbel
- How useful is Twitter as a work tool?

En voor de liefhebbers van mijn persoonlijke pennevruchten heb ik hieronder twee relevante berichten van mijn blog verzameld, waarin ik mijn eigen ervaringen met Twitter deel:

- Twitter Update
- Tweerichtingstweet?

En tenslotte hier nog wat kleine berichtjes, waarin ik enkele voorbeeldjes laat zien waaruit het nut van Twitter blijkt:

- Het nut van Twitter?
- Web 2.0 en cultureel erfgoed: "This is Copenhagen twittering"
- Volg die Schaghenbrief!

Maar goed, je kunt dit allemaal wel lezen, maar je kunt beter gewoon een account aanmaken en zelf een en ander ervaren. Wie weet ga je het nog nuttig én leuk vinden ook!

Uitsmijter
En nog wat nut: als je me donderdag en vrijdag mist, dan zit ik in Oostende, aan zee. Wat ik en anderen daar doen kun je volgen via Twitter en omdat we allemaal dezelfde hashtag #info09 gebruiken kun je mooi een en ander vanaf één plek volgen. Of via RSS natuurlijk! Mogelijkheden te over...

Plaatje

3 opmerkingen:

 1. Mooi overzicht!

  Wat ik o.a. mooi vind aan twitter is het nieuws dat er via twitter verspreid wordt. Hoewel ik niet alle congressen kan bezoeken kan ik toch een idee krijgen en interessante tips van anderen die wel bij een congres aanwezig zijn. Sterker: ik zou tegelijkertijd vragen kunnen stellen over het congres, hoewel ik er niet bij ben. Het lijkt er op dat er bij een congres slechts een beperkt aantal kaarten zijn, maar eigenlijk kan virtueel gezien een veel grotere groep bereikt worden.

  Groet,
  Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind het altijd erg moeilijk om uit te leggen wat nu zo leuk maar vooral handig is aan Twitter. Het heeft er wel voor gezorgd dat ik minder ben gaan bloggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Wilma: Right on! Een mooi voorbeeldje wordt hopelijk weer het congres Informatie aan Zee in Vlaanderen, waaraan ik op het laatst van dit bericht wat woorden heb gewijd. Als je me volgt op Twitter, dan zul je het zien! Of volg dus de speciale hashtag, voor alle tweets vanuit Oostende.

  @Danniëlle: Ja, dat hoor je vaker. Zelf heb ik daar geen last van - ik blog met een heel ander doel dan ik Twitter. En als ik zou moeten kiezen, dan wordt het bloggen.
  Voor mijn gevoel is Twitter veel meer een extra communicatie- en attenderingskanaal, dat delen van chat, rss en e-mail - en ja, ook een klein beetje bloggen - vervangt.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.