16 september 2009

Ding 13 - Twitteren tijdens het inventariseren #23ad


Dat mensen na een paar dagen of weken Twitter niet zien zitten voor een archivaris of een archiefdienst, dat vind ik best. Misschien is het ook wel helemaal niks. Maar voorlopig ben ik zelf alleen al enorm enthousiast over alle creatieve ideeën die dit nieuwe medium bij collega's elders oproept.

Zo leerde ik via Archives 2.0 over een project van Zoe Wilcox in Londen, een studente Archiefwetenschap, die aan haar eerste serieuze inventarisatieproject bezig is. Zoe maakt het persoonlijke archief van Peggy Ramsay toegankelijk, een archief waarvan de British Library de documenten beheert.

Zoe heeft voor dit project ook een speciale account op Twitter geopend en doet op die manier verslag van haar bevindingen en vondsten tijdens het inventariseren. Over een tijdje zal ze er trouwens ook over gaan bloggen.

Al met al een slim bedachte manier om te proberen het spannende proces van archiefinventarisatie - gedurende waarvan toch heel wat pareltjes van archiefdocumenten opduiken - voor potentiële gebruikers alvast out in the open te krijgen.

Het doet me een beetje denken aan het gebouw van het IISG waar ik laatst was. Daar kun je als bezoeker door een glazen wand gluren waarachter de restauratoren hun werk doen. Ik vind het project van Zoe wel iets weghebben van die glazen wand. Lekker meegluren met een archivaris dus! :-)

Goed om te volgen!

Plaatje

Bij het zoeken naar een leuk plaatje bij dit bericht stuitte ik trouwens nog op het project The Correspondence of William Henry Fox Talbot. Talbot is natuurlijk bekend als de uitvinder van de fotografie en wel 10.000 brieven door hem geschreven en aan hem verzonden zijn door de Universiteit van Glasgow getranscribeerd en worden nu ook nog eens geannoteerd.

Het ziet er allemaal niet flitsend of 2.0 uit, maar het is wel weer een enorme rijke informatiebron waar je zomaar gratis en voor niks doorheen kunt zoeken. Goed om te weten!

7 opmerkingen:

 1. Goede tip! Hoe kom jij toch weer steeds aan die mooie voorbeelden. Volgens mij kijk ik maar half. Of neem ik er gewoon de tijd niet voor.
  Nog meer te volgen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Twitteren tijdens het inventariseren. Dat lijkt me nou helemaal boeiend! Heb eigenlijk net een archief achter de rug dat zo'n twitter-proces waard was. Want wat een ontdekkingen deed ik daar?! Nu komt het gewoon maar weer in een artikeltje, waarvan ik niet weet of ze wel ooit gelezen wordt. (Uitgesteld relay voor zo'n ontsluiting -want ik heb natuurlijk wel nog altijd mijn notities- gaat dan weer voorbij aan het doel.) Anderzijds vraag ik me dan wel weer af wie daar effectief iets aan heeft. Al mag je de vraag eigenlijk niet stellen, want er is altijd wel iemand die er iets aan heeft!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Luud: Geen dank, graag gedaan. Sowieso zoek ik al niet echt naar voorbeelden hoor, maar ze komen gewoon voorbij, al vallen ze niet altijd iedereen op - ook mij niet.

  Zelf heb ik gewoon bepaalde concepten in m'n hoofd, of vragen, zoals: hoe kunnen we onze klanten deelgenoot maken van het werk wat wij aan de achterkant verrichten? (Zo'n concept of vraag staat helemaal los van techniek of 2.0 of zo.) En dat valt me dan op aan zo'n glazen wand bij het IISG - mensen worden deelgenoot gemaakt van ons werk. En om diezelfde reden valt zo'n klein berichtje over Zoe's Twitter-idee mij op. Het past dus binnen een concept. Had ze een blog gebruikt of postduiven, dan had ik er ook over geblogd, bij wijze van spreken.

  Lastig uit te leggen, maar die tussenstap van concepten is dus van belang. Zo zitten mijn gedachten nou eenmaal in mekaar... ;-)

  @Tom: Tja, of iemand er iets aan heeft... Je geeft zelf al aan dat je twijfelt aan het nut van zo'n artikeltje. Toch zal er de volgende keer gewoon weer een artikeltje komen. Waarom? Omdat het altijd zo is... Need I say more?

  Met andere woorden (zie mijn verhaal bij Luud): het concept of de vraag blijft dezelfde, maar we moeten andere middelen in gaan zetten. Een blog? Twitter? Wie zal het zeggen - proberen maar! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Chris: Die vraag van mij was eigenlijk volledig overbodig. Zie ook de zin erna ;-). Ik vraag mezelf al lang niet meer af of iemand er iets aan heeft, want iedere keer weer constateer ik dat er altijd wel iemand iets heeft aan wat ik al dan niet online pleeg.
  Zo heb ik deze week beslist om gewoon alle artikeltjes die ik ooit ergens schreef over een archief online te gooien. Een beetje in de zin van... "als wij het niet doen, doet de gebruiker wel", maar dan "als de directie het niet doet, dan doet de medewerker het wel" ;-).
  Alleen nu nog even die oude blog even van onder een dikke laag stof halen... Is ziek thuiszitten dan mss toch nog voor iets goed?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Tom: Ping me even als het met je blog zover een feit is, want eerlijk gezegd ben je juist een maandje terug uit m'n Netvibes gewipt na maandenlange inactiviteit... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik weet er ook nog wel eentje die zeker en vast followers zal genereren. Twitteren vanaf de informatiebalie. Van Timmietovenaar heb ik begrepen dat jij het weleens hebt gedaan vanuit de studiezaal. Hoe was dat?
  Ik zoek nog even de link naar de twitteraar in de VS die hier een vast onderwerp van heeft gemaakt!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @23 Dingen: Ik vond het voor een keer wel leuk. Het doortwitteren van iedere vraag gaf aan volgers namelijk een aardig beeld van wat er zoal op je afkomt tijdens een gemiddelde infobaliedienst. Helaas was dit precies de dag dat vanaf het midden van de middag Twitter werd gehackt! Voor het overige vond ik het zelf vooral ontzettend afleiden... Ik vond het ook weinig zinvol voor mezelf. Maar goed, ik deed het dan ook op verzoek van een volger.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.