5 september 2009

Kleur doet wonderen

Laatst heb ik me een beetje verdiept in groepen in Flickr waar aan fotorestauratie wordt gedaan. Prachtig eigenlijk hoe je oude, vergeelde foto's, vaak met een scheurtje hier of een brandplek daar, kunt uploaden naar Flickr, waarna photoshoppers ermee aan de slag gaan en je een gloedjenieuwe foto retour krijgt.

Nu wil het geval dat Etienne Koreman via e-mail een reactie achterliet bij een van de foto's van het BHIC op Flickr en wel eentje van Sint-Oedenrode. Niet alleen wist hij het bijschrift te verbeteren, ook linkte hij door naar zijn eigen set met 'Rooise' kiekjes, waar hij oude foto's een gekleurd jasje heeft gegeven. Ik vond er nog meer fraaie foto's, die het BHIC vooralsnog alleen in zwart-wit aan kan bieden.

Erg mooi!! Hieronder heb ik snel even een paar voorbeeldjes bij elkaar gezocht:

De Markt in Sint-Oedenrode
Doop in Sint-Oedenrode

1931 - Markt thv tegenwoordig Friture vd Linden (colorized) Sint Oedenrode

Op bedevaart naar Sint Oda
Bedevaart in Sint-Oedenrode

1932 - Kerkhof stoet Odafeesten (colorized) Sint Oedenrode

Eerste prijs op de klompenbeurs
Klompen in Sint-Oedenrode

1936 - markt - klompenbeurs (colorized) giant wooden shoe Sint Oedenrode

10 opmerkingen:

 1. Vast niet authentiek enzo - maar wel zo leuk. Ben benieuwd of daar een snelle Fotowinkel truc voor bestaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Robert: Die truuk bestaat vast - Flickr heeft al een ingebouwde winkeloptie, meen ik me te herinneren. Ik maakte er zelf evenwel nog nooit gebruik van.

  Bedoel je authentiek in archivistisch opzicht? Of bedoel je meer authentiek voor wat betreft de vraag of de kleuren wel kloppen?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @christian: beiden lijkt me. Het is natuurlijk uiterst verwerpelijk en onbetrouwbaar fiedelen met weerloos erfgoed, maar dat gezegd hebbende: wat is het leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Robert: Ah ja, inderdaad! Tijd voor een disclaimer... haha! Ik zie trouwens in alle gevallen tot nu toe dat de creatievelingen steeds vermelden dat het om bewerkte foto's gaat. En meestal vermelden ze ook precies om wat voor soort bewerkingen het gaat (toevoegen kleur, wegwerken kreukels, waterschade enzovoort). Voor het overige ziet het publiek gewoon het mooie, levendige plaatje! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. inderdaad zeer verwerpelijk qua authenticiteit en zo, maar soms is dat toch ook een beetje beroepsdeformatie en zolang het netjes vermeld staat... GEWELDIG deze prachtige foto's die zoveel winnen aan levendigheid en historische sensatie zal ik maar zeggen. Eindelijk wordt hiermee duidelijk aangetoond dat het leven een eeuw geleden ook niet geheel zwart wit was ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Mirjam: Ja, mooi hè? De maker van deze plaatjes heeft ons zelfs aangeboden om een foto voor ons in te kleuren, als we willen, als dank voor onze link naar zijn foto's. Over publieksparticipatie gesproken! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bij toeval kwam ik deze pagina tegen.

  De foto's zijn bewerkt met Adobe Photoshop 6 door simpelweg kleurtinten te 'schilderen' over het zwartwit origineel met een horizontaal afgevlakte brush in de 'color' modus en hardness en opacity laag. De ene foto leent zich er beter voor dan de andere. Soms brengt aanpassing van brightness and contrast wat verbetering. Het is een kwestie van aftasten. Het inkleuren van een foto duurt ca. 5-15 minuten.

  Het is natuurlijk nooit de bedoeling geweest om foto's te ontdoen van authenticiteit. Het is een experiment geweest waarbij zwartwit foto's plots veel meer detail lieten zien. Oude roestige beelden kwamen ineens tot leven en plaatsen werden heel herkenbaar.

  Met vriendelijke groet,
  Etienne Koreman

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Etienne: Leuk, dank voor je reactie. En archivarissen kunnen nog wel eens lastig doen over authenticiteit, deels omdat het hun vak is trouwens.

  Maar in dit geval is daar geen sprake van natuurlijk. Zijn gewoon mooi ingekleurde foto's, die zo veel meer gaan 'leven'.

  Fijn dat je hebt uitgelegd hoe je dat deed. Zelf hobby ik wel eens met Paint Shop Pro. Daarin zitten dezelfde tools, dus wie weet wat ik nog eens versier aan foto's! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een mooie foto's ik ben nog maar in de 20, maar i love history:-)

  Nogmaals super foto's !

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @soy_tranquila: Toen ik nog maar net in de 20 was, ging ik op een archief werken! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.