31 oktober 2009
Ding 21 - Stop met zoeken, start met samenwerken #23ad
Stop met het zoeken naar de ideale software voor je virtuele studiezaal. En leg de bouw van je digitale onderzoeksruimte maar stil. Het is allemaal al bedacht en ontwikkeld, uitgebreid getest en verbeterd. Bovendien werkt het als een zonnetje en dat is geheel in tegenstelling tot grofweg de meeste producten die wij archivarissen zelf denken te moeten ontwikkelen.
Het heet Footnote, komt uit Amerika en je kunt het hier alvast eens bekijken.
Verlanglijstje
Ik weet natuurlijk niet precies wat je in je digitale studiezaal aan functionaliteit had willen proppen, maar als het iets is met scans van stukken die gewoon supermooi in beeld komen via een intuïtieve viewer, dan zit je met Footnote goed. Vergroten, verkleinen, roteren, helderheid en contrast bijstellen of er een negatief van maken, annoteren enzovoort: het kan al. Documenten, kaarten, foto's, kranten en met het grootste gemak van de wereld, zonder schokken en blokken. Kom daar maar eens om bij onze huidige systemen. En dan ziet het er ook nog eens gelikt uit.
Maar misschien wil je meer. Misschien wil je jouw klanten ook zelf afbeeldingen laten uploaden of zelf verhalen laten schrijven? Misschien wil je ze zaken laten georefereren of erop laten reageren, wil je ze makkelijk verbanden laten leggen tussen verschillende archiefstukken of wil je ze gebeurtenissen op een tijdlijn laten zetten? Of je wilt klanten misschien ook wel mogelijkheden bieden om elkaar te volgen en berichten voor elkaar achter te laten? Of dingen in een favorietenmap laten zetten, laten printen of downloaden? Natuurlijk wil je ze zowel laten zoeken als laten bladeren door je collecties. En natuurlijk wil je dat dit allemaal makkelijk kan, zonder dat een klant om een handleiding moet vragen. Wil je dat? Echt allemaal? Ook dat kan. Allemaal!
Voetnoot
De vraag is: kan het ook in Nederland? Ik zeg: Yes, we can! Maar dan moeten we samenwerken. We moeten niet - en dat is al aan de gang - allemaal onze eigen digitale tokootjes gaan opstarten, want dat is niet waar de klant mee is gediend. Archiefonderzoek beperkt zich doorgaans nu eenmaal niet tot één archiefdienst en het publiek zit zeker niet te wachten op al die verschillende accounts en systemen, zoals het nu al verschillende pasjes en nummers heeft voor al die verschillende studiezalen.
We weten het allemaal en we doen er allemaal aan mee. En als we dan al eens samenwerken, dan wordt een het meestal een ramp. Schaalverschillen, een teveel aan eigen belangetjes en oud geloof, verschillende missies, opdrachten vanuit besturen en politiek, vlaggetjesvertoon en persmomentjes... Allemaal dodelijk voor daadwerkelijk grote stappen in het belang van ons publiek, ook al blazen we nog zo hard van de toren dat we op dit moment in het belang van de klant bezig zijn, ieder voor zich.
Klik hier om te beginnen
Het zou mooi zijn als we daar doorheen kunnen breken. En het is mooi dat dit gaat lukken, uiteindelijk.
Betaalde accounts of niet - zo'n discussie over zogenoemde terugverdienmodellen komt toch steeds weer terug - dat maakt me dan niet uit. Mij lijkt een abonnementsvorm of zo prima, maar dat mag dan niet ten koste gaan van de openheid van een en ander, zoals bij Footnote het geval is - da's een minpuntje. En waar vervolgens precies de scheiding ligt tussen dat wat vrij te doen is en dat waar een betaalde account voor nodig is, daar komen we met z'n allen vast wel uit.
Zo ook met alle overige details - we komen er samen uit. Want ik heb het al eens eerder gezegd: als je de obstakels ziet, dan ben je het doel uit het oog verloren. Helemaal waar. En dat doel staat wat mij betreft scherp op mijn netvlies: één digitale onderzoeksruimte voor al onze klanten.
En nou duik ik Footnote weer in...
Plaatje
Lees meer blogposts over
#23ad,
Footnote,
Samenwerken
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Goed stuk en o zo waar. Maar dat wisten we al :-)
BeantwoordenVerwijderenNu moeten we het alleen nog gaan doen.
Inderdaad, I couldn't more agree. Hoe zullen we dat nu eens gaan aanpakken?
BeantwoordenVerwijderen@Luud: Goede verhalen kunnen niet vaak genoeg worden verteld! ;-)
BeantwoordenVerwijderen@Petra023: Tja, als ik het eens voor het zeggen had... ;-)
Lijkt me een aardig onderwerp voor de volgende afspraak IRL.
Allemaal hel mooi natuurlijk maar...
BeantwoordenVerwijderenUiteraard is er ook weer een 'maar', ik kan er niets aan doen. Namelijk: heb je op het prijskaartje gelet? Die gasten weten van prijzen hoor. En juist dat punt ligt hier akleig gevoelig, kijk alleen maar naar de commotie die is ontstaan rondom het project WieWasWie.
Wat dat betreft ben ik een Nederlander pur sang (je weet wel, met de beurs op de juiste plek, vrij van begerige vingers van derden) en ik weiger dan ook om zelfs meer een eurocent neer te tellen.
Helaas werkt de pilot van Familysearch ook met Footnote, al hebben ze daar ook gratis kijkmogelijkheden.
@Richard: Tja, da's een makkelijke discussie. De commotie rond WieWasWie was eenvoudig opgelost. En er gebeurt ook niks anders dan nu met Genlias: indexen zijn gratis, maar wil je de akte zelf dan betaal je wat. Of het nu om een akte op papier of om een scan gaat.
BeantwoordenVerwijderenWat Footnote betreft: een jaarabonnement kost nog geen 55 euro. Daarvoor heb je op dit moment toegang tot miljoenen documenten. Noem mij één hobby die goedkoper is.
Hoe zoiets in Nederland zou gaan, dat weet ik niet. Zoals je kunt lezen in mijn stuk laat ik dat in het midden en stel ik alleen een eis aan de openheid van het systeem, betaalmodule of niet.
Maar als je hierin principieel bent, dan blijf je welkom op onze studiezalen door het hele land hoor, om de stukken in te zien. Die zullen hun openingstijden wel terugschroeven, maar da's logisch.
Dank voor de uitnodiging,
BeantwoordenVerwijderenen als het kwetterende, zeurende, naar rook of zweet ruikende volk in de leunstoel blijft zitten, wordt het er in de archieven des te aangenamer op.
Ik overdrijf hoor, maar er lopen soms mensen rond die je met plezier "bij kop en kont zou pakken" om ze van de buitenlucht te laten genieten.
O ja, en 55 euro is wel 121,20 gulden, he?
@Richard: Ik mis vanuit onze discussie even de link naar mensen die kwetteren en zo, maar inderdaad, veel mensen zouden wij ook als medewerkers graag eens verplicht buiten echte zuurstof laten inademen.
BeantwoordenVerwijderenTrouwens, als jij je euro's nog voor guldens wil omwisselen, dan ga je gang. Je zult dan snel merken wat die hoge getallen inmiddels waard zijn...
Serieus: een kilo lood en een kilo veren zijn ook even zwaar. En 55 euro en 121,20 gulden is allebei niet veel geld om jaarlijks voor een hobby neer te tellen.
Vurig pleidooi Chris. En je bent niet de enige die wel iets ziet in een NL/BE/EU variant van Footnote. Ook bij het NA ving ik verschillende signalen op als "dat zouden 'wij' ook moeten doen.
BeantwoordenVerwijderenIk begrijp dat het geen sinecure is om een dergelijk project op te pakken. Zomaar een wild idee ... zou een eerste contact met de mensen van Footnote niet een idee zijn, om te leren van hun aanpak? Misschien komt het erop uit, dat je bij ons een commerciele partij kunt vinden die de regie in handen kan nemen, die beschikt over de kennis en de technologie en de kracht om de verschillende archieven op een lijn te krijgen.
Misschien moet je jezelf wel als die contactnemer opwerpen, gezien jouw internationale contacten :-)
@23 Dingen: Ik denk, dat in ieder geval niet één iemand moet bedenken hoe dit aan te pakken, of ik het nu ben of iemand anders. Er is al een plan om hier eens over van gedachten te wisselen met andere mensen. Dus wie weet waar het ooit nog eens toe leidt. Het is in ieder geval een inspirerende gedachte, dat dit soort dingen gewoon mogelijk is, als wij het mogelijk maken.
BeantwoordenVerwijderen