2 november 2009

Stadsarchief Amsterdam op Flickr: Acquisitie 2.0

Het project Picture Australia is al jaren een van mijn favoriete voorbeelden tijdens presentaties. Down under hebben ze immers een prima oplossing gevonden voor een bekend acquisitieprobleem: mensen komen niet meer met hun schoenendoos vol oude foto's naar een archief toe. En die oplossing heet online fotocommunity's, in dit geval Flickr.

Wat dat aangaat mag ook het initiatief van de Oxford University er zijn, die hun project The Great War Archive een vervolg op Flickr gaven.

En nu dan het Stadsarchief Amsterdam. Tijdens de Museumnacht op 7 november maakt een Flickr Expo onderdeel uit van het programma:

Fotografen die actief zijn op Flickr.com tonen hun mooiste foto's van Amsterdam. Het Archief gaat deze ook echt vereeuwigen. Onder het motto "niet wegflickren" leggen we samen een unieke collectie aan waar onze bet-achterkleinkinderen en die van hun nog blij mee zullen zijn.


Kijk maar eens wat een moois! Acquisitie 2.0: Geen schoenendoos meer nodig! Hopelijk krijgen we zoiets ook structureel in Brabant van de grond.

Via @Duul58

9 opmerkingen:

 1. De meeste dromen zijn bedrog Chris! :)

  Maar wel een cool initiatief. Hadden wij ook kunnen bedenken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Luud: Ben je alweer wakker geschud dan?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Wilma: Zo is dat! :-)

  @Marina: Tja, eigenlijk onvoorstelbaar dat mensen al hun digitale foto's niet gewoon uitprinten en dan in zo'n mooie doos even bij ons langs komen brengen... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Christian en @Luud
  Kunnen wij dat dan niet alsnog bedenken? Ik doe mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Mirjam: Tuurlijk kunnen wij dat alsnog bedenken! Is bij deze gebeurd. Sterker nog: was al eerder gebeurd... Nu nog ff de tijd vinden om het idee uit te voeren.

  Serieus, het Amsterdamse initiatief ziet eruit als een tijdelijk project. Ikzelf zou liever een dergelijk project opzetten als regulier onderdeel van het acquisitiebeleid voor foto's.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. "Hopelijk krijgen we zoiets ook structureel in Brabant van de grond"... Hoezo 'Hopelijk'? Is toch niet moeilijk om een pool te openen en promo hierop los te laten? Of zie ik dat te makkelijk?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @23 Dingen: Een pool openen en een persbericht daarover verspreiden is niet moeilijk en kost niet veel tijd, inderdaad. Vervolgens structureel die community onderhouden wel. Ik bedoel: Flickr afstruinen en van die acquisitieberichtjes achterlaten ("We would love to have your photo added to our group!"), discussies aanzwengelen, netwerk van persoonlijke contacten opbouwen en onderhouden, foto's selecteren en zo meer... Dat kost tijd.

  Een Ning-netwerk maken is ook in vijf minuten gepiept. Maar dat wil niet zeggen dat je in vijf minuten een sociaal netwerk hebt. Dat ter vergelijking.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.