13 december 2009

Ding 23 - Kijk links, kijk rechts, en nog een keer, voor je oversteken moet #23ad


Zo, het zit erop, na het schrijven van dit laatste tekstje tenminste. Alle dingen doorlopen en erover geblogd, regelmatig zelfs meer dan eens.

Als organisatoren van de cursus hebben we eerder al geëvalueerd, de cursus is aangepast en op het Nationaal Archief zijn inmiddels nieuwe cursisten daarmee aan de slag gegaan. Dingen over podcasts en online muziek zijn gesneuveld, dingen over kaarten georefereren en mobiele media zijn ervoor in de plaats gekomen. Ook zijn structuur en inhoud van de teksten verbeterd: hoofd- en bijzaken zijn duidelijker gescheiden en de voorbeelden zijn geactualiseerd. Iedere dag verandert de wereld immers.

Het is goed te blijven evalueren en de cursus bij te werken. Maar aan de andere kant zal dat niets afdoen of toevoegen aan het effect ervan: archiefmedewerkers voor wie letterlijk een nieuwe wereld opengaat en die beginnen nadenken over hoe zij als professional in die wereld kunnen staan.

Trots
Dat is ook wat ik heel veel bij mijn collega's van het BHIC en het RAT heb mogen ervaren. Om een en ander vlotter te laten verlopen hadden misschien meer bijeenkomsten IRL op z'n plaats geweest en ook had de studielast wat minder kunnen zijn of anders gespreid - misschien was dat de interactiviteit tussen deelnemers onderling ten goede gekomen. Zelf heb ik geprobeerd zo snel en zo veel mogelijk te reageren op blogs van anderen, alhoewel ik daarbij - mea culpa! - soms onder de duiven van mijn medecoaches schoot. Maar zoals gezegd zou voor de meesten de eindbestemming hetzelfde zijn geweest, alhoewel de weg daar naar toe gemakkelijker zou zijn afgelegd.

Enkele collega's haakten tegen mijn verwachting in helaas af, de meesten doorliepen de cursus echter precies zoals ik vantevoren had verwacht, en sommigen hebben mij in positieve zin enorm verrast en blij gemaakt. Het groeiproces - om maar eens met de woorden van een van hen te spreken - dat velen doormaakten door het volgen van 23-Archiefdingen is iets moois om te hebben mogen aanschouwen. Het was al het werk dubbeldik waard - ik ben ontzettend trots op iedereen!

Zelf heb ik niet zozeer nieuwe kennis als wel heel veel nieuwe inzichten opgedaan. Daarnaast heb ik geleerd dat de waan van de dag soms ook sterker is dan mijzelf. Bah... ;-)

Spelend leren
Da's het credo van de cursus en zo zouden we ook meer dingen in het werk moeten aanpakken. Spelend werken dus ook. In mijn geval: kleine projectjes beginnen en kijken hoe dat gaat. Gaat het niet, dan stoppen. Gaat het wel, dan kijken of en hoe je een en ander in de reguliere werkzaamheden integreert. Voorbeelden te over, dacht ik zo.

En nee, natuurlijk kunnen we niet alles doen en moeten we keuzes maken. Maar dan moet je wel eerst weten waaruit je kunt kiezen en daarbij ook weet hebben van enkele online trends en digitale ontwikkelingen, zoals de toenemende kracht van gebruikersparticipatie, de sterker wordende vraag naar personalisatie van online dienstverlening, de groei van sociale netwerken en meer van dat fraais.

Als BHIC hadden we al wat stappen gemaakt in die richting en toch heb ik soms het gevoel alsof we pas aan het begin staan. Maar we staan er. We staan er.

Oh ja
Voor de liefhebbers kan de eerste nascholing trouwens binnenkort beginnen, want de nieuwe cursusdingen komen natuurlijk voor iedereen beschikbaar!

Altijd als je denkt dit is het einde
Sta je op de grens van wat begint
Het begint


Uit: Stef Bos, 1000 Jaar

En wees gerust, deze blog blijft ook na afloop van de cursus gewoon in de lucht! ;-)

Plaatje

10 opmerkingen:

 1. Gefeliciteerd Christian! Ook voor een coach valt het nog niet mee alles op tijd af te ronden weet ik inmiddels. Respect dus!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Uiteraard ook proficiat! Verder heb ik niets toe te voegen, het is mooi zo...!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gefeliciteerd! Ik herken je gevoelens van blijdschap maar ook teleurstelling goed! Bibliothecarissen, archivarissen, onderwijzers of politieagenten: het maakt kennelijk niets uit! ;-)

  Gaat de cursus nu verder uitgerold worden binnen de archiefwereld? En wat houdt dat concreet in?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gefeliciteerd Christian!
  Ook voor jou de laatste loodjes afgelegd.
  Inhoudelijk heb ik er verder niet zo veel aan toe te voegen. Ik kan nog veel van je leren dat wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nou nou Chris, de eersten zullen de laatsten zijn. Zowel jij - als ik :-) Ik kom hier nog terug, moest morgen eerst af hebben!
  Maar alvast mijn felicitaties!
  ps. Zou het iets te betekenen hebben dat bij deze laatste post DEZE woordverificatie tevoorschijn kwam???

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Lineke: Helemaal waar. Het is gewoon dubbel zo hard werken!

  @Ton: Het is zéker mooi zo. Dank voor de felicitatie!

  @Natalie: We zijn allemaal een pot nat... haha! De cursus is al verder uitgerold trouwens: het Zeeuws Archief is er al mee bezig en diverse andere instellingen zitten in de molen. Rob krijgt het nog druk! ;-)

  @Luud: Wees gerust, ik kan ook veel van jou leren, dus laten we gelijk oversteken! :-)

  @Poulus: Thanks!

  @23 Dingen: Ik mis het inderdaad nu al! ;-) We spreken mekaar nog.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nog even ... je kunt nu al heel trots zijn. Niet alleen op je collega's en die uit Tilburg, maar ook op jezelf. Het is goed dat er mensen zijn die hun nek uitsteken, die het pad effenen en die hun kennis en enthousiasme delen. En her en der zie je zachtjesaan wel dingen opbloeien. Ook al gaan de dingen soms langer dan je denkt ... jij had een quote van Stef Bos, ik gooi er een gedicht tegenaan van Judith Herzberg. Succes met alles, Christian!


  Liedje

  Het duurt altijd langer dan je denkt,
  ook als je denkt
  het zal wel langer duren dan ik denk
  dan duurt het toch nog langer
  dan je denkt.

  Het is altijd veel duurder dan je denkt,
  ook als je denkt
  het zal wel veel duurder worden dan ik denk
  dan wordt het toch nog duurder
  dan je denkt.

  Het kost meer moeite dan je denkt,
  ook als je denkt
  het zal wel veel meer moeite kosten dan ik denk
  dan kost het toch meer moeite
  dan je denkt.

  Het duurt veel korter dan je denkt,
  ook als je denkt
  het zal wel korter duren dan ik denk
  dan duurt het toch
  nog korter dan je denkt.


  Judith Herzberg

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Beste Christian, Afscheid nemen: cést mourir un peu. He jekkes, nu gaan we sentimenteel doen! Ik heb het contact met jou en je voortdurende bijdragen als erg prettig ervaren. dank daarvoor en laten we af en toe blijven chatten! O ja, ik ben Petra ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @23 Dingen: Dank voor de mooie woorden! En ook voor het mooie, toepasselijke gedicht - die woorden komen vast nog eens van pas.

  Het gaat met klein stappen... Maar het gaat! :-)

  @Petra: Afscheid? Welk afscheid?? ;-)

  En als je blijft bloggen, dan blijf ik je volgen en bestoken met reacties... haha!

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.